Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Når ikke engang Trump kan hjelpe Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu spilte høyt og tapte. Nå står han i fare for å bli dømt for korrupsjon og havne i fengsel.

A woman walks past a Likud party election campaign banner depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and U.S. President Donald Trump in Tel Aviv, Israel September 16, 2019. REUTERS/Corinna Kern
A woman walks past a Likud party election campaign banner depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and U.S. President Donald Trump in Tel Aviv, Israel September 16, 2019. REUTERS/Corinna Kern Vis mer
Meninger

For å tekkes sionistiske superhauker lovet Netanyahu i avslutningen av valgkampen å annektere den strategisk viktige og fruktbare Jordandalen. Han brukte også urent spill gjennom sosiale medier. I forrige uke stengte Facebook statsministerens konto fordi han hadde brutt reglene om å avstå fra hatefulle ytringer. Tirsdag blokkerte Facebook meldingstjenesten hans fordi han i strid med israelsk lov publiserte meningsmålinger på valgdagen. Netanyahu raste, men stuntet var neppe særlig smart.

Partiet Blått og hvitt ble Israels største, to mandater foran Netanyahus Likud. Det kunne statsministeren ha levd med. Verre var det at hans planlagte koalisjon var langt unna å få flertall. Med hjelp av ultranasjonalistiske og ultrareligiøse partier håpet Netanyahu å få nasjonalforsamlingen Knesset til å vedta en lov som gir en sittende statsminister immunitet mot straffeforfølgelse. Nå kan Netanyahu se langt etter den loven, og om kort tid kommer det sannsynligvis en tiltale om korrupsjon, svindel og tillitsbrudd i tre saker.

Det som nå venter, er regjeringsforhandlinger der valgvinner Benny Gantz i Blått og hvitt skal prøve å stable en regjering på beina. For å få til det må han danne en samlingsregjering med Likud, men det er uaktuelt så lenge Netanyahu sitter ved roret. Innen Likud er det flere som nå mener at det er på tida å skifte leder. Men vil de ofre ham for at riksadvokat Avichai Mandelblit skal fråtse i restene av hans politiske legeme?

Det eneste håpet Netanyahu har, er at den sovjetiskfødte superhauken Avigdor Lieberman og hans parti, Israel, vårt hjem, nok en gang vil gi statsministeren sin støtte, men det er lite trolig. Lieberman, som var utenriksminister, forlot regjeringen i november i fjor fordi han mente at Netanyahu var for veik i forhold til Hamas i Gaza. For ham er dessuten de religiøse partiene helt uspiselige.

Faller regjeringsforhandlingene i fisk, står man overfor nok et nyvalg. Men spørsmålet er om det endrer på noe.

Og når ikke engang president Donald Trump synes å kunne eller ville komme til unnsetning, ligger Netanyahu svært så dårlig an.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling