Når indiske kvinner forteller

Utviklingsroman om indisk peppermø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Indiske Anita Nairs roman om kvinneskjebner i India får vår egen kjønnskamp til å framstå som nokså bortskjemt. Men den viser også hvilken makt den tradisjonelle husmoren kan ha. På kjøkkenet, for eksempel, der en undertrykt kvinne feter opp sin egosentriske vakre ektemann slik at han reduseres til en tykk og taus nikkedokke. Eller en bestemor som tukter sine sønner, herser med sine svigerdøtre og lærer sin datterdatter aldri å pynte seg for andre enn seg selv.

«Jomfru»

Hovedpersonen Akhila fra Bangalore er femogførti og peppermø. Hun ble tvunget til å forsørge familien da faren døde. Tiår etter tiår har hun levd et stille kvinneliv på et likningskontor. Der har hun langsomt forvandlet seg fra å være en svermende og begavet ung kvinne, til å bli pertentlig og snerpet «jomfru» som de bortskjemte småsøsknene utnytter og gjør narr av.En dag setter hun seg på nattoget til kystbyen Kanyakumari. Det er der romanen utspiller seg. Den er lagt opp som en dekamerone der seks kvinner forteller sine historier gjennom nattens reise. Annethvert kapittel er viet en kvinneskjebne, som så er flettet inn i Akhilas egen utvikling. Når reisen er endt, er Akhila en «fri» kvinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer