Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Når ingen andre gjorde det, måtte vi gjøre det selv

Derfor blogger Aslak Nore og Asbjørn Slettemark om krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN ENE ER PROGRAMLEDER i «Lydverket» og har Iron Maiden-tattis på fingrene. Den andre redigerer dokumentarbøker på Gyldendal og skriver uangripelig smart om kriging og innvandring. Til felles har de en forkjærlighet for krim og mysterier på TV, kino og i bokform, og for å få utløp for sitt ikke ubetydelige formidlingsbehov har Asbjørn Slettemark og Aslak Nore opprettet bloggen OP-5.

Med den har norske lesere fått et sted å sende browseren sin for tips om hvilke Myron Bolitar-romaner som virkelig kiler spenningsnervene i pannelappen, hvilket øyeblikk i «Inspector Morse» Bjarte Tjøstheim synes er mest rørende og hva som egentlig skjer på en krimfestival.

- IDEEN TIL OP-5 DUKKET opp da Asbjørn og jeg møttes for første gang, under en fancy middag på Manhattan. Midt i forretten kom samtalen inn på Jason Bourne og Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Da var det i grunnen gjort, sier Aslak Nore til FREDAG.

- Jeg husker den middagen var under finanskrisen, de hadde halv pris på hele vinkjelleren. Da fikk oljepengene bein å gå på. Etter to flasker og en halv forrett var vi dypt inne i diskusjoner om Michael Connelly, Jason Bourne og 70-talls spionklassikere som «Three Days Of The Condor»: Slikt blir det jo hard bromancing av på senere nachspiel. Etter hvert gikk det opp for oss at vi savnet en blogg som tok for seg krimlitteratur, spionfilmer og true crime, så når ingen andre gjør det måtte vi gjøre det selv, supplerer Slettemark.

OP-5-FAVORITT: Forfatteren Michael Connelly. Foto: Tom Martinsen
OP-5-FAVORITT: Forfatteren Michael Connelly. Foto: Tom Martinsen Vis mer

- Det evige spørsmålet: Hvorfor er folk så glad i fortellinger om kriminalitet?

- Ja, hvorfor er de det? Jeg redigerte boka «Dødsranet» om NOKAS, som seinere ble en kultbok og bestselger i flere år. Da jeg satt med teksten, tenkte jeg: Damn, jeg holder med ranerne! Hvorfor holder jeg med disse folkene og ikke det samfunnet jeg selv er en del av? Ranerne er for det meste ubrukelige kjeltringer, narkiser og løgnere. Og likevel håper jeg de skal lykkes med ranet sitt, sier Nore.

- Altså: Jeg håpet selvsagt ikke at politimannen skulle bli drept eller noe sånt. Men jeg tror fascinasjonen vår for sånne folk speiler et samfunn som ellers har blitt trygt.

- KRIM ER EN PERFEKT BLANDING av realisme og eskapisme, mener Slettemark.

OP-5-FAVORITT: 70-tallsklassikeren «Three Days of the Condor». Foto: Stella pictures
OP-5-FAVORITT: 70-tallsklassikeren «Three Days of the Condor». Foto: Stella pictures Vis mer

- Det handler om saker som neeesten kunne skjedd deg selv, men samtidig er det trygt og godt plassert mellom to permer eller på en TV-skjerm. Betryggende. Når det gjelder spionhistorier, som kinoaktuelle «Tinker Tailor Soldier Spy», så er jeg dypt fascinert av hvor dramatisk, men samtidig nær den kalde krigen var, og hvilke kompliserte spill som foregikk mellom enkeltmennesker som representerte stormaktene. Stor underholdning av vår egen historie.

- Dere skriver masse om bra krim, men hva er dårlig krim?

- Ofte, når jeg leser norsk krim, tenker jeg: Kan dere ikke jazze opp location litt? Litt finere damer, litt kulere karer, litt bedre beskrivelser? Ser jo at resten av verden digger skandinavisk politikrim, men jeg savner ofte skurkeperspektivet i norsk krim, sier Nore.

- Dårlig krim er når plottet ikke går opp, forfatteren gjør desperate stunts for å komme i havn, og karakterene er flate og pompøse samtidig. Kjedelig svar, jeg vet, sier Slettemark.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:


• Golfstjerna

Suzann «Tutta» Pettersen

ga Donald Trump en lærepenge


• Kjøkkenbenk-spillmakerne er den

nye indiescenen. Vi møtte noen av de beste.• Spellemannsnominerte

Plumbo

er stolte av harrystempelet
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • Golfstjerna Suzann «Tutta» Pettersen ga Donald Trump en lærepenge • Kjøkkenbenk-spillmakerne er den nye indiescenen. Vi møtte noen av de beste. • Spellemannsnominerte Plumbo er stolte av harrystempelet Vis mer

- FOR OSS SOM IKKE SKJØNNER hva bloggens tittel, «OP-5», refererer til: Et hint, please?

- Vi skal østover. Tidlig på 1970-tallet avslørte den unge journalisten Jan Guillou en hemmelig etterretningsorganisasjon knyttet til SÄPO, det svenske sikkerhetspolitiet. For det ble han satt i fengsel. Der tenkte han ut den perfekte hevnen mot SÄPO. Svaret ble OP-5, om du skjønner. Ikke det? Les Hamilton-serien, befaler Nore.

Uforutsigbart nok dukker det tidvis opp blogginnlegg på OP-5 som ikke handler om etterforskere som avslører gjerningsmenn.

- Strekker dere ikke krimbegrepet litt langt når dere blogger om ateistlitteratur og Kon-Tiki? Eller vet dere noe vi ikke vet om Christopher Hitchens og Thor Heyerdahl?

- Altså, du må holde Asbjørn unna de anklagene der, det er ene og alene min skyld. Hitch skrev jeg rett og slett fordi jeg hadde behov for å si noen ord om ham, og siden OP-5 har hatt et visst fokus på «krigen mot terror» føltes det ikke helt galt å publisere ham der. Samme med anbefaling til bøkene hans. Og er ikke det fine med en blogg at man kan skrive om alt som faller en inn? Men det foregår strategidiskusjoner internt i OP-5 om profil, såpass kan vi si, avslutter Aslak Nore.

- Hehe, jeg skriver jo litt om dramatiske fjellbøker også på bloggen vår, så jeg er like skyldig i å gå utenfor de satte rammene. Men poenget med en blogg er for meg å skrive om det man selv synes passer inn, så får leserne heller overleve at vi trår utenfor stien av og til, sier Slettemark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!