DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Når ingen tar imot den utstrakte hånda

Altfor mange forteller om opplevelser der de ikke får hjelp når de ber om det.

HJELPEN MÅ FINNES: Alle kan gjøre noe for menneskene rundt seg, men som ved all annen sykdom må hjelpen finnes i helsetjenesten når det er behov, skriver Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HJELPEN MÅ FINNES: Alle kan gjøre noe for menneskene rundt seg, men som ved all annen sykdom må hjelpen finnes i helsetjenesten når det er behov, skriver Hadia Tajik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sterke historier deles i stor skala på sosiale medier om hvilke erfaringer folk som nettopp har bedt om psykisk helsehjelp, har gjort seg.

Det har til og med oppstått en ny hashtag, #psykohelsevern, der vi kan lese om folk som får beskjed om at de er for syke til å få hjelp eller ser for friske ut til å trenge hjelp. Dette er ikke en verdig behandling av psykisk uhelse.

I 2018 tok 674 personer livet sitt. Hvis 2020 skal gi flere håp må samfunnet stille opp mer. Det må bety mer enn akutthjelp på telefon. For hva skjer om du strekker ut hånda og ber om hjelp, men ingen er der til å ta den imot? Hvor lenge må man tåle å stå på venteliste når man er en hårsbredd fra døden? Hvor mange ganger må man be om hjelp før noen hører? Hvor høy skal terskelen være for å finne riktig bistand?

Å måtte fylle ut et skjema der man argumenterer for hvorfor man er syk nok til å trenge hjelp er en for høy terskel for mange.

Å bli plassert på en venteliste slik at hele livet settes i limbo i påvente av hjelp er ikke tidsnok for mange.

Å be om hjelp til å komme ut av en håpløs og vond situasjon er vanskelig nok én gang. Ikke alle orker å be om det flere ganger for å bli hørt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer