- DÅRLIG UTVALG - Norge er et av verdens rikeste land, og Bergen er den nest største byen, men for et fattig utvalg det er for vegetarianere! skriver Embla Karidotter, trommeslager i Razika. Fotograf: Tom Crozier
- DÅRLIG UTVALG - Norge er et av verdens rikeste land, og Bergen er den nest største byen, men for et fattig utvalg det er for vegetarianere! skriver Embla Karidotter, trommeslager i Razika. Fotograf: Tom CrozierVis mer

Når jeg er på turné blir det en del stopp på bensinstasjoner. Jeg vet de ikke har noe vegetartilbud, men spør likevel

Det er ikke rart folk spør meg «hva spiser egentlig du, da?!»

Meninger

Den amerikanske bonden Howard Lyman sier at man ikke kan kalle seg miljøforkjemper og samtidig spise kjøtt. Dette var ikke grunnen til at jeg som tiåring bestemte meg for å bli vegetarianer. Men etter 14 år har det blitt en av grunnene mine til å forbli vegetarianer, og argumentene for blir stadig flere. Det hele begynte med at jeg var for glad i dyr til å kunne spise dem, men nå handler det også om å være glad i jordkloden vi lever på og menneskene som bor på den. Jeg har aldri vært typen til å misjonere for at andre skal bli vegetarianere, men nå er det på høy tid at folk tar dette på alvor.

Global oppvarming er en realitet, og kjøttproduksjonen er noe av det som skader miljøet vårt mest. Enten folk vil det eller ei, må man bli nødt til å innse at å kutte ned på kjøtt faktisk hjelper mer enn noe annet. Vi lever i et forbrukersamfunn hvor matbutikkene reklamerer for kjøtt seks ganger så mye som de gjør for frukt og grønt, så da er det bokstavelig talt ikke lett å se at det går an å spise noe annet. Norge er et av verdens rikeste land, og Bergen er den nest største byen, men for et fattig utvalg det er for vegetarianere!

For det første er det ingen helt vegetariske spisesteder i byen. Bare i Oslo har de i underkant av ti stykker. (Jeg orker ikke ramse opp tall på vegetarsteder i nabolandene våre engang). Og når man først går ut for å spise, har de fleste restaurantene kun ett eller to alternativ for de som ikke spiser kjøtt (og enda dårligere for oss som ikke spiser fisk heller). Alternativene er gjerne  salater. Det er ikke rart folk spør meg «hva spiser egentlig du, da?!» hvis de tar utgangspunkt i det restauranter, kafeer og butikker tilbyr oss. Så hvis jeg ikke føler for å spise salat til middag, spør jeg restauranten om jeg kan få en annen rett, for eksempel pasta eller pizza, bare uten skinken. «Nei, det går dessverre ikke», er noe jeg ofte får høre. Går det,  må jeg betale like mye selv om de ikke erstatter det med mer grønnsaker eller ost. Med andre ord er det ikke tilrettelagt for at folk skal kunne velge (noe fristende, mettende og) vegetarisk.

Når jeg er ute på turné i Norge, blir det en del ferger eller stopp på bensinstasjoner. Jeg er fullstendig klar over at de ikke har noe vegetartilbud der, men spør likevel i håp om at neste gang jeg kommer dit, skal de ha fått stor nok forespørsel og tatt inn noe. Men nei. Som forbrukere kan vi kreve sunnere og bedre utvalg, men butikker og restauranter tar det ikke inn om det ikke selger. Men igjen er etterspørselen så liten fordi folk flest blir lært opp til at kjøtt er sunt og det kan man spise hver dag.

Jeg vet jeg irriterer mange ved å si dette: men det er feil! For mye kjøtt er usunt (for mye mettet fett, kolesterol, salt og energi) og kan føre til alt fra fedme til kreft. Men ikke bare det — kjøttindustrien bidrar sterkt til global oppvarming! Det tragiske er at dette har man visst om i flere år, men likevel når ikke denne informasjonen ut til folk flest. Vi vet også at det er nok mat i verden til å få slutt på all sult.  Det er fordelingsmåten som må forandres. Vi må slutte å bruke korn på å fete opp dyr som skal slaktes for å spises, og begynne å spise kornet selv.

Det har lenge vært en kjensgjerning at om alle i India, eller hele Asia for den saks skyld, skulle spist like mye som en gjennomsnittlig amerikaner, så hadde det ikke gått. Ifølge Verdens matvareprogram er det nærmere 800 millioner mennesker som sulter, og global oppvarming tar livet av både mennesker, dyr og miljøet. Så hva skal til for at folk kutter kraftig ned på kjøttforbruket sitt?

Dette spørsmålet er det mange svar på. Begynn med skolen. I heimkunnskapen både på barneskolen og ungdomsskolen laget vi kun én ting uten kjøtt, og det var brød. Lær unger å lage god vegetarmat. Får man nok kunnskap om hvor usunt for mye kjøtt er, og hvor forferdelig kjøttindustrien er, vil man la være å spise så mye. Da vil vi som forbrukere kreve bedre utvalg i butikkene, og de blir nødt til å følge opp. Men vi må kreve det. Har restauranter like mange vegetartilbud som kjøttilbud, vil folk i det minste kunne se at det er mulig å ta noe annet som både metter og smaker godt. Ikke bare salat.

Når det gjelder bensinstasjoner, må vel de kunne ha en pakke soya- eller tofupølser liggende i frysen? Eller baguetter uten kjøtt og fisk. Men vi må kreve det. Poenget mitt er at om det er vanskeligere å være vegetarianer enn å spise kjøtt, velger folk selvfølgelig det enkle: å kjøpe noe de kan spise.

Myten om at vegetarianere har proteinmangel og så videre, er nettopp bare en myte. Spiser man kjøtt så å si hver dag, får man derimot i seg for mye protein. Mediene er nødt til å slutte å feilinformere! Deres oppgave skal være å fortelle sannheten. Den tror jeg vil inspirere folk til å leve sunnere, og dermed handle rettferdig.

Som sagt har jeg aldri tidligere bedt noen om eller fortalt dem at de bør, skal eller må bli vegetarianere. Men begynn i det minste med å kutte ned. Det er nødt til å skje en forandring nå: både lokalt, nasjonalt og globalt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.