«Når jeg hører 'Out On The Weekend' så er det lyden av Nord-Trøndelag, høst og regn»

Ida Jenshus om sitt store forbilde Neil Young.

INSPIRERT AV NEIL YOUNG: Her ser det nesten ut som Ida Jenshus er fotografert i Topanga Canyon tidlig på 70-tallet. Foto: Marthe Amanda Vannebo
INSPIRERT AV NEIL YOUNG: Her ser det nesten ut som Ida Jenshus er fotografert i Topanga Canyon tidlig på 70-tallet. Foto: Marthe Amanda VanneboVis mer

Countryartisten Ida Jenshus (27) har på oppfordring fra Dagbladet plukket ut en spilleliste som reflekterer hennes nære forhold til Neil Young i anledning kanadierens konsert på Koengen i Bergen i morgen, fredag.

- Skrive uten brems Jenshus er Spellemann-grossist med pris for beste countryplate for alle sine tre første plater.

- Neil Young viser hvordan det er nødvendig å slippe opp, å skrive og skape uten brems. Han har valgt frihet framfor filtrering, sier Jenshus.

- Det er kult med en artist som har hatt så mange forskjellige faser, og går på trynet innimellom bare fordi akkurat den ideen eller det uttrykket måtte ut, akkurat da.

Inspirert av «Le Noise» Tidligere i sommer slapp hun låtsuiten «Shallow River» med tilhørende video, som innvarsler en mer moden og eksperimenterende artist.

SPILLELISTE MED IDA JENSHUS'
NEIL YOUNG-FAVORITTER:

Her fjerner Jenshus seg noe fra sin opprinnelige grunnstilling.

Via omveier har Neil Young vært inspirasjonskilde for dette også, nærmere bestemt hans samarbeid med produsenten Daniel Lanois på albumet «Le Noise».

- «Le Noise» er jo et eksempel på en vellykket venstresving for Neil Young. Daniel Lanois som produsent har vært en rød tråd gjennom mange plater som har betydd mye for meg, spesielt Emmylou Harris' «Wrecking Ball», men også «Time Out Of Mind» med Bob Dylan, og plater med Peter Gabriel, Brian Eno og U2. «Wrecking Ball» er jo opprinnelig en Neil Young-låt, så jeg har tatt med både den og «Love And War» fra «Le Noise» på spillelista.

Nostalgisk lyd - Hvordan begynte ditt forhold til Neil Young?

IKONISK BILDE: Fra innercoveret på «Harvest».
IKONISK BILDE: Fra innercoveret på «Harvest». Vis mer

- Jeg har hatt med meg Neil Young hele veien på forskjellige måter. «Harvest» har ligget hjemme helt siden jeg var liten, den og «After The Gold Rush». Når jeg hører «Out On The Weekend» så er det lyden av Nord-Trøndelag, høst, regn og peisknitring. Det vil alltid være en nostalgisk lyd for meg, et album som representerer noe «tilbake til røttene»-aktig.

- Som artist og låtskriver selv, hva er dert som appellerer spesielt til deg hos Neil Young?

- Spennet mellom det akustiske og elektriske, mellom solo og med forskjellige band. For meg er det de kontrastene som gjør Neil Young så bra. Han har en egen signatur uansett, og han er hele tiden kompromissløs og søkende.

FØLG DAGBLADET PÅ SPOTIFY:

Hør Ida Jenshus' Neil Young-spilleliste i Spotify.

«HARVEST» (1972): Neil Youngs kanskje mest populære album noensinne.
«HARVEST» (1972): Neil Youngs kanskje mest populære album noensinne. Vis mer