JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer

Politisk korrekt og ukorrekt

Når jula går i ball

Donald Trump mobber sjuåring som tror på nissen. Og er det feil å minne om at vi feirer jul i troen på at Jesus ble født? Jula er slett ikke så enkel. For noen.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det var vel ikke til å unngå. Men Donald Trump har stjålet overskriftene også i jula. Og det var egentlig heller ikke overraskende at han gjorde det fordi han framsto som en - ja, la oss si det som det er - drittsekk. I en tradisjonell seanse i Det hvite hus på julaften, der presidenten og presidentfrua snakker med barn på telefon, og diskuterer hvor julenissen er, presterte Trump å si til en sjuåring som åpenbart tror på julenissen:

- Som sjuåring er det på grensa, ikke sant.

Altså, å tro på nissen. Trump tok dermed noe av magien ved jula fra et barn. Med en ubetenksom kommentar. Har vi sett det før? Vi har vel det. Ytterligere kommentarar er vel strengt tatt ikke nødvendige. Men nettet kokte.

Vi hopper derfor til Tyskland, der ministeren for migrasjon, flyktninger og integrering, Annette Widmann-Mauz, har prestert å sende en julehilsen på departementets vegne uten å nevne ordet jul. Hensikten var kanskje den aller beste, nemlig å ikke såre, fornærme eller ekskludere ikke-kristne. Men noen har gjort seg den observasjonen at det er litt merkelig å sende en hilsen i anledning jula som feires, uten å nevne ordet jul. Den politiske korrektheten settes dermed litt i vanry i årets julefeiring. Av en minister fra CDU, det tyske kristelig-demokratiske partiet.

Man kan velge å ta debatten om jula, Jesus, og julekort på alvor, eller bare le av den. Og jeg registrerer at noen i Tyskland tar den på alvor. Men å markere en høytid der selve årsaken til høytiden er sensurert bort, har i seg en underlig logikk.

På den annen side så er selvsagt verken jula, eller andre kristne høytider kjennetegnet med sin logikk. Jomfrufødsel, å gjøre vann til vin, gjenoppståelse fra de døde, og himmelfart. Det er nok å ta av, uten å gjøre denne artikkelen til et teologisk seminar.

Selv har jeg stor glede av en jødisk venn i Russland. Han ringer meg hver påske med følgende beskjed: «Kristus er oppstanden.» Da svarer jeg, slik skikken er i Russland: «Han er i sannhet oppstanden.» Selv om jeg meldte meg ut av statskirka den dagen jeg ble 16, og kunne bestemme slikt selv, og ikke har hatt noen tegn til tilbakefall. Scenen er i utgangspunktet litt underlig både for en jøde og en ikke-troende. En troende jøde som opprømt minner om det viktigste påskuddet for jødeforfølgelsene i Europa, nemlig korsfestelsen som kom forut for oppstandelsen, slik det fortelles i bibelen. Og den ikke-troende som entusiastisk svarer noe han slett ikke tror på. Men man gjør det skikken forventer. Ikke fordi man er servil og en rævdilter. Men fordi det er både hyggelig, og gjør livet litt enklere og mer skrått. Og fordi begge deler er ting man bør etterstrebe.

Og dermed, fortsatt god jul.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.