Debatt: Utseende

Når jula handler om det ytre

Du må ikke ta det personlig, men det er en sjanse for at noen gruer seg til å besøke deg i jula.

KRONISKE PLAGER: Mange som er plaget av psoriasis og eksem opplever å få blikk på grunn av utseendet. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
KRONISKE PLAGER: Mange som er plaget av psoriasis og eksem opplever å få blikk på grunn av utseendet. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer
Meninger

Det handler ikke om at det lukter vondt hjemme hos deg eller at julekakene dine er for tørre. Det handler om ubehaget de har ved å vise seg for andre.

Ragnar Akre-Aas
Ragnar Akre-Aas Vis mer

En undersøkelse foretatt av YouGov på vegne av legemiddelprodusenten Novartis viser at en av fire nordmenn har isolert seg fra sosiale sammenhenger fordi de er ukomfortable med utseendet sitt. Blant voksne under 30 år sier fire av ti det samme, mens seks av ti forteller at de har fått negative kommentarer på grunn av utseendet sitt. Synes du tallene er høye? Det er ikke så rart. For medier, samfunnet og du og jeg gjør lite for å fortelle hva utseendepresset gjør med oss. Og du hører sjelden historiene til dem som isolerer seg.

Mange av oss har opplevd å få blikk på grunn av utseendet. Som forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet representerer jeg en sykdomsgruppe som opplever dette hver dag. Og det kan være krevende å håndtere en sykdom som er synlig for andre. Veien kan være kort til sosial isolasjon, og i verste fall psykiske plager som angst og depresjon.

Jula er høysesong for sosial omgang. Jeg kjenner mennesker som møter denne tiden med ubehag. Som gruer seg for å bli iakttatt rundt middagsbordet. Som kjenner uroen ved å tenke på den fire år gamle nevøen som kommer til å spørre om de røde flekkene i ansiktet. Eller som ikke vil gjenoppleve øyeblikket fra fjorårets juleselskap, da mamma sa «så fin du er», og du så at hun måtte anstrenge seg for å si det.

Vi lever i en tid hvor den plettfrie huden dyrkes. Bilder retusjeres, og det kunstige framheves. Det bidrar ikke til å dempe, men tvert imot å forsterke tabuer og stigmatisering av dem som ser litt annerledes ut. Vi som har kroniske hudsykdommer føler på dette hver dag, og mange av oss vegrer oss for å stå fram. Da trengs det stemmer som utgjør en motvekt.

Nesten halvparten av nordmenn sier ifølge en undersøkelse at de kjenner mennesker som isolerer seg fra sosiale liv fordi de er ukomfortable med utseendet sitt. Jeg har en oppfordring som jeg håper at dere vil ta med dere i jula. Ta vare på dem du er glad i. Snakk om utseendepresset. Og dropp filteret på bildet som du tar av deg selv i juleselskapet. For din søster, kollega eller nabo kan det være den beste julegaven i år.

Ha en god sosial jul.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.