VIL SAMARBEIDE: –Norge må ikke bruke det som skjedde høsten 2015 som påskudd for å sette opp nye høye symbolgjerder på grensa mot Russland, mener Sør-Varangers ordfører Rune Gjertin Rafaelsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet<div><br></div>
VIL SAMARBEIDE: –Norge må ikke bruke det som skjedde høsten 2015 som påskudd for å sette opp nye høye symbolgjerder på grensa mot Russland, mener Sør-Varangers ordfører Rune Gjertin Rafaelsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Vis mer

DEBATT

Debatt: Barentssamarbeidet

Når justisministeren overtar utenrikspolitikken

Frykten for Russland i det sentrale politiske miljøet innerst i Oslofjorden fremmer ikke samarbeidet med en komplisert nabo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Europa settes det opp nye høye gjerder for å beskytte oss mot innvandrere og flyktninger. Vi opplevde høsten 2015 at det kom ca 5500 migranter og flyktninger over den norsk-russiske grensen på Storskog. Det var en situasjon Norge var totalt uforberedt på. Det lokale politi, helsevesenet, frivillige og Sør-Varanger kommune tok det nasjonale ansvaret.

Det er ikke en ny situasjon at det kom flyktninger til det norske grenseområdet i nordøst. Det skjedde både i 1918, som en konsekvens av den russiske revolusjonen i 1917, og da Sovjetunionen angrep Finland vinteren 1939.

Norges bilaterale forhold til Russland i grenseområdet har siden grenseavtalen ble undertegnet i 1826 vært preget av godt naboskap.

Selv under den kalde krigen klarte Norge å få til energisamarbeid med russerne langs Pasvikelva. Partisjef Nikita Khrustsjov var selv på plass og åpnet det første norskbygde kraftverket i Boris Gleb i 1962.

Barentssamarbeidet er det viktigste norske utenrikspolitiske initiativet som er tatt etter krigen ved siden av vårt Nato-medlemskap fra 1948. Barentssamarbeidet har sikret et omfattende og stabiliserende kontakt over grensen til Russland.

Næringslivet i Kirkenes har, og ønsker, et tett næringssamarbeid med Russland. Norge må fortsette denne politikken og ikke bruke det som skjedde på grensa høsten 2015 som påskudd for å sette opp nye høye symbolgjerder på grensa. Fredsnasjonen Norge må ikke tillate at justispolitiske hensyn overstyrer våre utenrikspolitiske interesser.

Frykten for Russland i det sentrale politiske miljøet innerst i Oslofjorden fremmer ikke samarbeidet med en komplisert nabo.

Det nye gjerdet på Storskog er utenrikspolitisk umusikalsk, og bidrar til at vår sivile tilnærming svekkes. Det Norge må gjøre er å bygge en ny tilpasset grensestasjon som er dimensjonert i forhold til de krav som må settes til et passeringspunkt med Russland. Vi ønsker mer samarbeid på alle områder. At halvparten av Sør-Varangers befolkning nå har grenseboerbevis viser det gode naboskapet. Norske initiativ bør ikke være å bygge gjerder mot en god nabo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer