Når kampen går på nett

I Davos slo de til utenfor McDonald's. Demonstrantene ropte «Yankee Clinton go home». Tåregass og skudd ble avfyrt. En politimann ble liggende igjen på gata. Det økonomiske toppmøtet i alpebyen har vært mer kjent for eksklusive deltakere, kostbare viner og utsøkte sigarer enn for demonstrasjoner.

Etter Seattle er alt mulig. WTO-møtet på den amerikanske vestkysten i desember var en sjokkopplevelse. De voldsomme demonstrasjonene mot globalisering og markedsstyring klarte å spolere hele konferansen for Verdens Handelsorganisasjon. En type protest de rike land ikke hadde sett på årevis.

  • Det var intet mysterium. Takket være Internett kunne titusentalls av WTO-motstandere organisere seg nasjonalt og internasjonalt, skriver den franske Le Monde Diplomatique, gjengitt i Aftonbladet. En datamaskin og noenlunde engelskkunnskaper var alt som skulle til for å orientere seg om «Stop WTO-round».
  • Økonomen Susan George hevder i samme avis at Internett har skapt en ny borgerrettighetsbevegelse. Det begynte med «Friends of the earth» i London, de samlet inn underskrifter fra 1500 organisasjoner i 89 land. Mobiliseringen gikk videre til fredsbevegelsen, tredje verden-aktivister og jordbruksorganisasjoner. Kravet var en stans i handelsforhandlingene og en fullstendig endring av WTOs måte å fungere på. Fakta om dette ble spredt rundt på Internett, f.eks. av ildsjeler som Bob Olson, en pensjonert kanadisk lastebilsjåfør.
  • Med bekymret mine har både politikere og samfunnsforskere pekt på at det politiske organisasjonsarbeidet går tilbake. Det blir stadig færre som melder seg inn og er aktive i partiene. Foreninger og lag har problemer med å holde det gående. Dette har vært tolket som et utslag av synkende politisk interesse og likegyldighet. Det er mulig, men det er også høyst sannsynlig at politisk engasjement og samfunnsinteresse finner nye veier og nye uttrykk.
  • Internett og e-post er som skapt for politisk mobilisering. Spesielt for det enkeltsakengasjement som er vanlig i våre dager. Jody Williams førte mineryddingskampanjen fram til Nobelprisen via mobilisering på nettet. Det gir en unik mulighet for kontakt med mange. Nesten som en moderne utgave av en Halfdan Hegtun-valgkamp. Ved hjelp av kaffebesøk fra hus til hus i Akershus ble han valgt til Stortinget for Venstre i 1965.
  • For internettaktivistene mot WTO må det være en liten ekstra frydefull rynke på historiens skjeve smil, at et globalt nettverk er deres kraftigste våpen mot globaliseringen.