Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Reaksjonær kristendom

Når katolikker og pinsevenner slår seg sammen …

Dessverre overses denne reaksjonære kristendoms-varianten i samfunnsdebatten.

TELEEVANGELIST: I et liberalt, sekulært livssynsmiljø, preget av den solide Folkekirken, har betydningen av den nye globale kristendoms egenart og prioriteringer med få unntak ikke blitt oppfattet, skriver innsenderen. Her er televangelist og mirakel-healer Benny Hinn, mens han leder millioner av frammøtte, og de foran tv-skjermene, i bønn i Kampala.Foto: Tim Cocks / Reuters / NTB Scanpix
TELEEVANGELIST: I et liberalt, sekulært livssynsmiljø, preget av den solide Folkekirken, har betydningen av den nye globale kristendoms egenart og prioriteringer med få unntak ikke blitt oppfattet, skriver innsenderen. Her er televangelist og mirakel-healer Benny Hinn, mens han leder millioner av frammøtte, og de foran tv-skjermene, i bønn i Kampala.Foto: Tim Cocks / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marie Simonsen ga 8. mars i artikkelen Patriarkatet på frammarsj en viktig påminnelse om et framvoksende kristelig ekstremistmiljø i Europa.

Dessverre overses det i samfunnsdebatten at denne reaksjonære kristendoms-varianten presser seg på også i Norge. Aksjoner mot abort og homofili er nå kampsaker i et nytt fellesskap av katolikker og pinsevenner, og polske katolikker (som ledelsen i Ordo iuris) har nylig stilt opp mot vårt barnevern og skal i allianse med kristne kretser i Norge bidra til å «utrede» strategier for vår familiepolitikk.

Levi Fragell.
Levi Fragell. Vis mer

Fra USA kommer den tilsvarende Tea party-innflytelse strømmende, bl.a. gjennom miljøet rundt Oslo Symposium – som til uka har Tea party-dronningen Michele Bachmann som hedersgjest.

I et liberalt og sekulært norsk livssynsmiljø, preget av den solide gamle Statskirken, nå Folkekirken, har betydningen av den nye globale kristendoms egenart og prioriteringer med få unntak ikke blitt oppfattet. Man har ikke festet seg ved at vår tids kommunikasjoner gjør det mulig for den amerikanske mirakelpredikanten Benny Hinn å samle hundretusener i Lagos på tirsdag, delta i en konferanse i Stockholm på torsdag og få hele forsamlinger i Bucuresti til å ramle i gulvet under Åndens kraft på lørdag.

Folk flest aner ikke at de karismatiske TV-stasjonene sørger for at alle begivenheter publiseres for millioner. Denne Benny Hinn er bare en av tusenvis av predikanter i pinsebevegelsen, verdens nest største kristne trossamfunn.

Hva sier den aller største kirke, den katolske, med Vatikanet som styringsorgan? De samkjører med pinsevennene, i begrenset grad når det gjelder tungetale, profetier og andre «trosbevis», men i betydelig utstrekning i kampen mot abort, homofili og feminisme. Den såkalte europeiske og amerikanske «familielobbyen» er et fellesprosjekt for de katolske og pinsekristne verdenskirker.

Fra amerikansk side er det først og fremst de «evangelikale» som stiller opp og preger denne utviklingen, delvis ved sine karismatiske stjerner, delvis ved sine reaksjonære politiske konstellasjoner, som Tea Party-bevegelsen – og som Michele Bachmann, som nå står på Oslo Symposiums taleliste. Hun er utropt som USAs fremste homofob og er medlem av president Trumps Evangelical Advisory Executive Board.

Oslo Symposiums arrangør, Dagen-redaktør Bjarte Øystebø, sier selv at han henter sin inspirasjon fra USA og landets Family Research Council. «Akkurat noe sånt er det Norge og de kristne trenger,» sier han i boka Guds lobby av religionshistorikeren Ingrid Vik.

Og jeg sier: Akkurat noe sånt er det Norge ikke trenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!