KOMMENTARER

Hovedkommentar: Klimaendringene

Når Kina redder verden

Er det i det hele tatt mulig å vinne valg med et ambisiøst klimabudskap? Det er et dårlig tegn at Kina nå har ledertrøya.

Når Kina redder verden
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jeg vet ikke hvordan det er med norske politikere, men jeg blir litt bekymret når en kineser må komme til Norge for å belære oss om klimapolitikk.

I går sparket klimaorganisasjonen Zero i gang sin store, årlige konferanse. En smart dame ved navn Peggy Liu, som er styreleder ved «Joint US and China collaboration on clean energy», trollbandt en skeptisk forsamling i Folketeateret i Oslo med tall og strategier for et fornybart Kina. De bygger høyhastighetstog i lynfart mellom de store byene, og sto i fjor for en tredjedel av alle investeringer i fornybar energi. Liu, på feilfri engelsk med amerikansk aksent, rotet bare med én ting: var det trillioner eller billioner dollar i investeringer? Hun var ikke alltid helt sikker.

Men «Joint US and China collaboration»? Styrkeforholdet har vel definitivt tippet i Kinas favør nå.

For Ola Pottit-journalist i salen er det lett å spørre seg: Er det egentlig mulig å gjøre de store grepene for et bedre klima, og samtidig vinne valg? Slikt er de ikke heftet med i Kina.

Donald Trump vant valget i USA på klimafornektelse, på at Paris-avtalen skulle skrotes, og ved å kalle klimakampen oppspinn som kineserne har funnet på for å stjele amerikanske jobber. Mandag denne uka sa han til pressen at han måtte se litt nærmere på saken. Det kunne kanskje være noe sammenheng mellom menneskelig aktivitet og endringer i klimaet. Han skulle sette seg ned og regne på om det lønner seg å gjøre noe med det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer