KOMMENTARER

Når Kina ruler verden - har vi grunn til å engste oss?

Maktforholdene i verden er forskjøvet etter Kinas muskelbygging.

KONSOLIDERER MAKT: Kinas president Xi Jinping inspiserer troppene. Han har ført Kinas utenrikspolitikk over i en mer proaktiv linje. Verden vet ikke helt hva han vil. Foto: AP / NTB Scanpix
KONSOLIDERER MAKT: Kinas president Xi Jinping inspiserer troppene. Han har ført Kinas utenrikspolitikk over i en mer proaktiv linje. Verden vet ikke helt hva han vil. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kinas økonomi er verdens nest største. Selv om den økonomiske veksten i 2015 var den laveste på 25 år, rykker landet raskt opp og fram. Med en vekst på «bare» seks prosent per år, vokser Kinas økonomi likevel tre ganger så fort som USAs. Hva er Xi Jinpings strategi for Kinas rolle på den internasjonale arenaen?

Winston Churchill pleide å si at «prisen for storhet er ansvar». Xi Jinpings reisevirksomhet, nå seinest til konfliktfylte Midtøsten, tyder på at han orienterer seg i retning av en mer proaktiv utenrikspolitikk. Siden 1982 har de kinesiske lederne holdt seg med et prinsipielt standpunkt mot å inngå allianser. Strategien passer ikke lenger med Kinas nye økonomiske posisjon i verden. Kina vil spille en større rolle internasjonalt.

Nå er det klokt å anse Kina som en «game changer», ifølge Jo Inge Bekkevold, som er leder ved Senter for asiatiske sikkerhetsstudier ved Institutt for forsvarsstudier. På et Fafo-seminar nylig skisserte han mulige scenarioer for Kinas framtidige posisjon på verdensarenaen. Allerede nå ser man konturene av at FN spiller en mindre rolle i internasjonal politikk. Russlands rolle vil også gradvis bli mindre. Kinas brutto nasjonalprodukt (BNP) er i dag ti ganger større enn Russlands. Riktignok må Kina gjennomgå en knallhard økonomisk omstilling. Dersom liberaliseringen lykkes og landet klarer å opprettholde en vekst på seks prosent, vil stormakten Kina utvikle seg til verdens andre supermakt, ved siden av USA. I denne maktforskyvningen vil det bli mindre rom for FN, mener Bekkevold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer