KOMMENTARER

Presidentvalg i Ukraina

Når klovnen er løsningen

Tre uker før presidentvalget øker en komiker sitt forsprang på meningsmålingene. Det er ikke en spøk at Ukraina kan velge en klovn til president.

FIKSJON OG VIRKELIGHET: Vladimir Zelenskij, gjør her entre i en innspilling til komiserien Folkets tjener. Når han ikke er komiker, leder Zelenskij partiet Folkets tjener, og leder på meningsmålingene før presidentvalget i Ukraina om tre uker. Foto: AFP / NTB Scanpix
FIKSJON OG VIRKELIGHET: Vladimir Zelenskij, gjør her entre i en innspilling til komiserien Folkets tjener. Når han ikke er komiker, leder Zelenskij partiet Folkets tjener, og leder på meningsmålingene før presidentvalget i Ukraina om tre uker. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke første gangen den konfliktfylte landet Ukraina har opplevd situasjonen som så håpløs at humoren - og gjerne galgenhumoren - er svaret på utfordringene. Men det er første gang en profesjonell klovn kan bli den faktiske løsningen på problemene. Her er Ukraina på sitt vis moderne. For hvis Vladimir Zelenskij virkelig skulle bli Ukrainas president, så får han politisk makt på en måte som er en kombinasjon av den italienske komikeren Beppe Grillo, som ved valget i 2013 fikk 25, 5 prosent av stemmene for sin fem-stjernes bevegelse, og den tidligere filippinske presidenten Joseph Estrada, som bygde sin popularitet på rollen som action-helten som hjalp de fattige i en såpeopera på TV.

Men tilbake til Ukraina. Tre uker før landet 31. mars velger sin sjette president siden uavhengigheten i 1991, leder komikeren Zelenskij på meningsmålingene. Han leder med 25, 1 prosent foran president Petro Porosjenko, som har en oppslutning på 16, 6 prosent, og flere ganger statsminister Julia Tymosjenko, som har en oppslutning på 16,2 prosent.

Hvordan kan det ha seg? Zelenskijs karriere er et eksempel på at det er virkeligheten som etterlikner eventyret. Hans popularitet er bygget på en TV-serie som har tittelen «Folkets tjener». I TV-serien er Zelenskij historie-læreren som i en time med sine elever klikker, og holder en tirade om korrupsjon og elendighet i fedrelandet. En av elevene tar opp historielærerens tirade på sin mobil, og poster den på YouTube, der den blir en viral suksess. Det ender med at historielæreren i TV-serien blir valgt til Ukrainas president, og alle viderverdigheter det fører med seg. Ikke helt tilfeldig så heter Zelenskijs parti også i virkeligheten Folkets tjener, fordi han i virkeligheten forsøker å kopiere suksessen fra eventyret.

Det er selvfølgelig i land med utbredt politikerforrakt at klovner og action-helter har en sjanse til å bli valgt til politiske ledere. I Ukraina er politikerforrakten utbredt, etter at landet til tross for massiv hjelp fra Verdensbanken og EU er Europas fattigste. Ifølge meningsmålinger vil 77 prosent av velgerne ikke stemme på president Porosjenko, mens 64 prosent sier de ikke vil stemme på Tymosjenko. Det gir i seg selv politisk rom for Zelenskij.

Og apropos politikerforrakt. For noen år siden stilte protest-lista Protiv vsikh - Mot alle - i flere valg. Til slutt nektet myndighetene denne fornærmelsen mot en slags politisk orden lista å stille til valg. Da gikk mannen bak lista, Vasyl Vasiljovitsj Humenjuk til folkeregisteret, og endret navnet sitt til Vasyl Vasyljovitsj Protivsikh - altså mot alle - og ingen kunne vekte ham å stille til valg. Sånn sett er det allerede et rikt grunnlag for å peke nese til makta i Ukraina.

Parallellene til Italia og Filippinene er der. I Italia pekte Beppe Grillo nese til makta med sine politiske sketsjer, og lagde Italias største blog, før hans parti i fjor ble en del av den yterliggående høyre-regjeringen. Og Joseph Estrada ble valgt til president på Filippinene 1998 etter at han spilte helten «Erap», en slags lovløs Robin Hood type, som stjal fra de rike og ga til de fattige, i såpeoperaen med samme navn. Selv møtte jeg ham en gang på Manilas største søppelplass «Smokey Mountain» i utkanten av Manila i 1997. Han lanserte et sosialt boligprogram for menneskene som bodde i søpla, og rota rundt i søppelet, for å finne noe til livets opphold. Også som president spilte Estrada rollen som «Erap», som tok fra de rike, og ga til de fattige. Og de fattige ropte «Erap, Erap» da Estrada viste seg i et vindu i et av de nybygde husene. Han holdt på helt til han ble avsatt for korrupsjon i 2001.

Nettopp korrupsjon er Zelenskjis hovedsak. Han lover å bekjempe den endemiske korrupsjonen, og han scorer på at han ikke er en del av den finansielle eller politiske eliten. Han appellerer til ungdommen, og akkurat som med Beppe Grillo i Italia er et av hans viktigste valgløfter å legge de store spørsmålene ut til folkeavstemning. Oppslutningen om dette direkte demokratiet reflekterer selvsagt politikerforrakten.

Zelenskij har i utgangspunktet to store utfordringer, ut over det at han egentlig er en klovn. Han er født i øst, og har russisk - og ikke ukrainsk - som morsmål. Og hans bakgrunn er jødisk. Til tross for dette kan han komme til å le hele veien til presidentpalasset.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer