VERDEN HOLDER PUSTEN mens Magnus Carlsen spiller mot Sergey Karjakin om VM-tittelen i sjakk. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VERDEN HOLDER PUSTEN mens Magnus Carlsen spiller mot Sergey Karjakin om VM-tittelen i sjakk. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Når kommer gjennombruddet i sjakk-VM?

Wandrups utvalgte: To DVD'er gir bedre bakgrunn for å følge kampen.

DVD/TV: Trump eller ikke Trump: VM i sjakk er i gang i New York. I kveld overfører NRK den tredje kampen mellom Magnus Carlsens (25) og ukraineren Sergej Karjakin (26), som spiller for Russland. De to første kampene endte uavgjort. Carlsen skal forsvare tittelen han erobret i kampen mot Viswanathan Anand for ganske nøyaktig tre år siden.

Samtidig fikk norske TV-seere øynene opp for gleden ved å følge sjakkpartier på skjermen. Butikkene solgte sjakkspill som aldri før, og kunnskapen blant nordmenn flest økte. Blant andre Bård Vegar Solhjell har tatt til orde for å gjøre sjakk til et skolefag for å øke elevenes forståelse ikke bare av sjakk, men av selve livets kompleksitet.

Den som vil ha mer sjakk enn TV-sendingene byr på, anbefales to dokumentarer som fins på DVD. Benjamin Rees utmerkede film «Magnus» har gått på kino og lanseres nå på hjemmekino-markedet. Filmen gir en god skildring av et usedvanlig barn og en enestående sjakkspiller. Gjennom nærgående studier av Carlsen og Anand forteller den om hvor forskjellig tilnærming to toppspillere kan ha til livet og treningen.

En annen film om sjakk-VM, er Liz Garbus’ film «Bobby Fischer Against The World», historien om en av sjakkhistoriens mest eksentriske skikkelser. En film som forteller om spillets berøringspunkter med alle felter av tilværelsen.