VIL DEN STARTE PÅ TRE SEKUNDER:  iPad blir kanskje den første bærbare enheten som er tilpasset sofakroken.
VIL DEN STARTE PÅ TRE SEKUNDER: iPad blir kanskje den første bærbare enheten som er tilpasset sofakroken.Vis mer

Når kommer pc-en jeg venter på?

Apple og Google er på sporet.

||| Jeg fyrer opp pc-en langt sjeldnere enn før. Årsaken er enkel. Jeg har fått en iPhone, hvor jeg kan få opp det meste som jeg tidligere brukte pc-en til.

Og det er ikke fordi jeg liker å se på en bitteliten skjerm.

Det tar bare for lang tid å skru på pc-en. Mobilen er allerede på, og selv om den er av, tar det bare noen sekunder før den er på nett.

Pc-en havnet i stuaSiden Dagbladet.no ble startet for 15 år siden, er det noen store endringer som man husker, og som har påvirket distribusjonen for alle norske nettsteder, som nå har 972 000 daglige lesere, ifølge de offisielle målingene til TNS Gallup.

De teknologiske endringene som har bidratt størst til veksten på nett var utbyggingen av selve nettet. Først droppet Telenor lokaltakst på telefoni, slik at man kunne ringe hvilken internett-tilbyder man ville i Norge, og det ble priskonkurranse på oppringt modem. Så kom ISDN-linjene hvor man kunne få raskere bredbånd, men fremdeles var det tildels ulidelig tregt, og forholdsvis dyrt.

Det tok først av med bredbånd. Og med bredbånd fulgte det gjerne med en trådløse router, som gjorde at pc-en kom ut av gutterommet og inn i stua.

Det økte trafikken på nett voldsomt. Endringen kom nærmest over natta. Og økningen kom først og fremst på kvelder og i helgene.

Men det var først når pc-en kom inn i stua, at man for alvor begynte å lure på hvor lang tid det skal ta å starte en pc.

SOFA-PC FRA GOOGLE:  Slik tenker Googles utviklere seg at et lesebrett med Google Chrome OS vil kunne se ut. Foto fra dev.chromium.org.
SOFA-PC FRA GOOGLE: Slik tenker Googles utviklere seg at et lesebrett med Google Chrome OS vil kunne se ut. Foto fra dev.chromium.org. Vis mer

Lagrer alt på nettSamtidig med at alle fikk raskere linjer, skjedde det en annen utvikling. Vi lagrer mindre på pc-en og mer rett hos tilbydere på nett. Personlig installerer jeg også færre programmer på pc-en enn før. Barna velger gjerne spill som spilles rett i en nettleser, uten noen form for installasjon.

Vi gjør rett og slett nesten alt rett i nettleseren.

Men selve pc-en har ikke endret seg så mye. De fleste har fremdeles Windows, og du må kjøpe office-pakka fra Microsoft. De har også stor harddisk hvor du kan lagre hva du måtte ønske. Og selv med bedret batteri-teknologi, blir du gjerne sittende med en pc med laderen i.

Men nå skjer det noe. Eller det har allerede begynt, med mini pc-er, gjerne uten Windows, og med små skjermer, som gjør at batteriet varer i flere timer.

Men den store endringen kommer snart nå. Den første er allerede på vei.

Chrome og iPadApples iPad er først ute, med et stor lesebrett du også kan surfe med. Den har berørings-skjerm, og de fleste som har prøvd dette på en pc eller telefon liker det. Det er veldig intuitivt og enkelt, men litt klønete når man skal skrive. Skal du skrive mye er det nesten ubrukelig.

Men et tastatur kan man selvsagt kople til.

GOOGLES OPERATIVSYSTEM:  Google Chrome kommer trolig som operativsystem i løpet av året.
GOOGLES OPERATIVSYSTEM: Google Chrome kommer trolig som operativsystem i løpet av året. Vis mer

Men tilbake til utgangspunktet. Dersom iPad-en starter like raskt som en iPhone, er jeg solgt. Den vil jeg ha.

Apples iPad vil trolig være mer tilpasset ditt bruk i sofakroken enn noen annen pc på markedet.

Og nå kommer også Google med et eget operativsystem i løpet av året. De bygger ut sin nettleser Google Chrome slik at du ikke behøver Windows på pc-en. Det vil både gjøre de små bærbare kjappere og rimeligere.

Har du lyst til å teste den ut, har TechCrunch laget en oppskrift på hvordan du kan sette opp en del av pc-en til dette operativsystemet. Mens vær obs, det er en beta.

Og klarer de å få pc-en til å starte på et par sekunder, vil jeg gjerne ha den også.

Jeg kan egentlig ikke vente.

LEKKERT:  Slik så det en gang ut rundt pc-en. Foto fra fra btinternet.com
LEKKERT: Slik så det en gang ut rundt pc-en. Foto fra fra btinternet.com Vis mer