CASABLANCA. Filmen hadde premiere i 1942. Den ble selvsagt ikke vist i Norge eller andre okkuperte land, men i Stockholm ble den en suksess. Designet er kopiert på omslaget til boka "Nordens Casablanca" av Alf Skjeseth, den første samlede fortellingen om det norske eksilmiljøet i Stockholm.
CASABLANCA. Filmen hadde premiere i 1942. Den ble selvsagt ikke vist i Norge eller andre okkuperte land, men i Stockholm ble den en suksess. Designet er kopiert på omslaget til boka "Nordens Casablanca" av Alf Skjeseth, den første samlede fortellingen om det norske eksilmiljøet i Stockholm.Vis mer

Når krigens virkelighet minner om en hollywoodsk romanse

Forfatterne sloss og de ideologiske konfliktene ulmet. Det er stoff til utallige romaner i historien om eksilmiljøet i Stockholm under krigen.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

ALLEREDE ER DET grunn til å spå at Alf Skjeseths bok «Nordens Casablanca» er høstens mest fargerike bok om den andre verdenskrig. Her vrimler det av intriger og konflikter. 50 000 eksilnordmenn på flukt fra naziokkupasjonen levde ikke akkurat i fred og fordragelighet. Skjeseth skriver inspirert om hvordan konflikten mellom Arbeiderpartiet og kommunistene, som etter krigen slo ut i full fyr, ble påtent i den svenske hovedstaden. I hans fortelling dukker både Asbjørn Sunde, Gulosten, Max Manus, Kjakan og «Revolver Harry» Söderman opp på arenaen.

MERKELIG NOK har ingen kastet seg over dette stoffet tidligere, selv om det ofte har vært omtalt i diverse memoarer og krigshistoriske verk. Skjeseth er den første som har skrevet en samlet fortelling om Stockholm-miljøet og eksilperioden. Forholdet mellom nordmenn og svensker var ikke uten spenninger. Svenskenes nøytralitet var ikke alltid like overbevisende, og hjelpen de bød på ble ikke satt like stor pris på av alle.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn