Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Når krigens virkelighet minner om en hollywoodsk romanse

Forfatterne sloss og de ideologiske konfliktene ulmet. Det er stoff til utallige romaner i historien om eksilmiljøet i Stockholm under krigen.

CASABLANCA. Filmen hadde premiere i 1942. Den ble selvsagt ikke vist i Norge eller andre okkuperte land, men i Stockholm ble den en suksess. Designet er kopiert på omslaget til boka "Nordens Casablanca" av Alf Skjeseth, den første samlede fortellingen om det norske eksilmiljøet i Stockholm.
CASABLANCA. Filmen hadde premiere i 1942. Den ble selvsagt ikke vist i Norge eller andre okkuperte land, men i Stockholm ble den en suksess. Designet er kopiert på omslaget til boka "Nordens Casablanca" av Alf Skjeseth, den første samlede fortellingen om det norske eksilmiljøet i Stockholm. Vis mer
Kommentar

ALLEREDE ER DET grunn til å spå at Alf Skjeseths bok «Nordens Casablanca» er høstens mest fargerike bok om den andre verdenskrig. Her vrimler det av intriger og konflikter. 50 000 eksilnordmenn på flukt fra naziokkupasjonen levde ikke akkurat i fred og fordragelighet. Skjeseth skriver inspirert om hvordan konflikten mellom Arbeiderpartiet og kommunistene, som etter krigen slo ut i full fyr, ble påtent i den svenske hovedstaden. I hans fortelling dukker både Asbjørn Sunde, Gulosten, Max Manus, Kjakan og «Revolver Harry» Söderman opp på arenaen.

MERKELIG NOK har ingen kastet seg over dette stoffet tidligere, selv om det ofte har vært omtalt i diverse memoarer og krigshistoriske verk. Skjeseth er den første som har skrevet en samlet fortelling om Stockholm-miljøet og eksilperioden. Forholdet mellom nordmenn og svensker var ikke uten spenninger. Svenskenes nøytralitet var ikke alltid like overbevisende, og hjelpen de bød på ble ikke satt like stor pris på av alle.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?