DEBATT

Debatt: Kriminalomsorg

Når kriminalomsorgen svekkes, reduseres samfunnsborgernes sikkerhet

Å legge ned fengsler med lavere sikkerhetsnivå er feil. De er bedre egnet til rehabilitering enn fengsler med høyt sikkerhetsnivå.

STRAFF: Å legge ned fengsler med lavere sikkerhetsnivå gjør at flere straffedømte må gjennomføre straff under et strengere sikkerhetsregime enn nødvendig, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra Oslo Fengsel, avdeling A, bedre kjent som Botsen. Foto: NTB Scanpix
STRAFF: Å legge ned fengsler med lavere sikkerhetsnivå gjør at flere straffedømte må gjennomføre straff under et strengere sikkerhetsregime enn nødvendig, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra Oslo Fengsel, avdeling A, bedre kjent som Botsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når den daglige interaksjonen mellom innsatte og ansatte svekkes, går det ikke bare ut over rehabiliteringsarbeidet, men også samfunnssikkerheten.

Statsbudsjettet pålegger Kriminalomsorgen å spare ytterligere millioner og foreslår i tillegg å legge ned 250 plasser i fengsler med lavere sikkerhetsnivå. Vi ønsker å påpeke to særlige uheldige konsekvenser av dette budsjettet:

1. Flere kutt betyr at fengslenes tilsatte får mindre tid til aktivt samvirke med straffedømte.

2. Å legge ned fengsler med lavere sikkerhetsnivå gjør at flere straffedømte må gjennomføre straff under et strengere sikkerhetsregime enn nødvendig.

Kriminalomsorgen skal bidra til å beskytte samfunnet mot ny kriminalitet ved å fremme domfeltes tilpasning til samfunnet, jf. straffegjennomføringsloven § 3. For å oppnå denne målsettingen, må kriminalomsorgen ha et bredt utvalg av gjennomføringsalternativer med ulik grad av sikkerhets- og kontrollnivå, som gjør det mulig å normalisere tilværelsen for straffedømte gjennom en gradvis tilbakeføring fra fengsel til full frihet.

Norge har i flere år fått kritikk for bruk av isolasjon i fengsler. Kritikken har kommet både fra Sivilombudsmannen og fra Europarådets torturovervåkningskomité. Likevel legger regjeringen opp til økt bruk av isolasjon ved at fengslene må kutte antall stillinger til et absolutt minimum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer