DEBATT

Debatt: Partnervold

Når kroppen er en slagmark

Å bli utsatt for vold fra en som står deg nær, er noe av det mest traumatiske et menneske kan oppleve. De som har levd med vold og overgrep av en kjæreste, partner, samboer eller ektemann, forteller om sår som aldri gror.

SKADES: Kvinner og deres barn skades for livet. Regjeringen må få på plass en helhetlig handlingsplan og krisesentrene må sikres tilstrekkelig og forutsigbare ressurser, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKADES: Kvinner og deres barn skades for livet. Regjeringen må få på plass en helhetlig handlingsplan og krisesentrene må sikres tilstrekkelig og forutsigbare ressurser, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Årets utstilling på Nobels Fredssenter handler om Denis Mukwege og Nadia Murad, og om hvordan seksuell vold brukes, og har blitt brukt, som våpen i krig verden over. De to prisvinnerne fortjener stor hyllest for mot og engasjementet for menneskers rett til et liv uten vold og overgrep.

Vold mot kvinner er et globalt problem, som også rammer hardt i vår del av verden. Krisesentrene møter hvert år hundrevis av kvinner og barn som har fått skader både på kropp og sjel, i Norge, i fredstid, i hjemmet, av en de er glad i.

Nærmere 62.000 kvinner, 907 menn og 45.000 barn har bodd på krisesentrene de siste 25 årene. Her får overgrepsutsatte hjelp og beskyttelse og et rom hvor de kan være i fred fra vold. Krisesentrene har den viktige rollen som katalysator for å realisere kvinner, menn og barns grunnleggende menneskerett til et liv uten vold og overgrep. Krisesentrene gir også hjelp og beskyttelse til ofre for menneskehandel.

Nasjonale tall om vold og voldtekt i Norge viser at 8,2 prosent kvinner hadde vært utsatt for alvorlig vold fra partner (sparket, tatt kvelertak på, banket opp). Samme undersøkelse viser at en av ti kvinner har opplevd å bli voldtatt i løpet av livet. Fire av ti kvinner som rapporterer om voldtekt forteller at det er partneren eller en tidligere partner som er voldtektsmannen. Av de kvinnene som opplevde voldtekt, var 44 prosent redde for å bli alvorlig skadet eller drept, og 29 prosent fikk alvorlige skader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer