Når kvinner ikke synes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Så kommenterte Dagbladet selv den påfallende mangelen på kvinner i norsk film, foran og bak kameraet, i Dagbladets egen ”minikanonisering” av norske (og internasjonale) filmer de siste 25 åra og i nye filmer som skal ha premiere denne høsten.

Mange av oss hadde lyst utfordre de kyndige kvinner og menn som hadde plukket film til denne mannsdominerte minikanonen. Men slikt er ikke alltid helt enkelt, det er så lett å avfeie kritikken, jfr Vegard Larsens egen argumentrekke i Dagbladet 10.august..

Kvinner lager ikke film, og får ingen bærende roller i film. Hvorfor er det slik? Larsen gjentar det mange mener og sier; kunst kan ikke kvoteres (underforstått: da slipper ikke kvinner til?)

Men hvordan har han -og de mange- tenkt at ting kan endre seg?

Som flere av oss har gjentatt ved en rekke anledninger; ikke ett likestillingstiltak har kommet til uten kamp. Ingen gir fra seg ”goder” frivillig. Og her snakker vi om knapphetsgoder, det er dyrt å lage film, få slipper til i forhold til de mange gode historier som kunne vært fortalt.

Heller ikke var det lett å kritisere Dagbladets inviterte bidragsytere. Filmene som var plukket ut var subjektive, individuelle valg, og noen og enhver av oss kan fort liste opp en rekke glitrende regissører av hankjønnet, nettopp fordi det finnes færre kvinner å velge fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer