DEBATT

Debatt: Fosterreduksjon

Når kvinner roper høyt for å kunne ta livet av en tvilling

Det stikker i hjertet når kvinner roper, skriker og marsjerer for å bevare rettigheten for å kunne ta livet av en tvilling – en frisk tvilling.

DEMONSTRASJONER: Det er spesielt punktet om tvillingabort som har fått kvinner til å demonstrere på nytt og marsjere med plakater med påskriften «nei til tvangsføding», skriver artikkelforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEMONSTRASJONER: Det er spesielt punktet om tvillingabort som har fått kvinner til å demonstrere på nytt og marsjere med plakater med påskriften «nei til tvangsføding», skriver artikkelforfatterne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag ble den utvidede regjeringen, som nå også inkluderer Kristelig Folkeparti, presentert på slottsplassen. Statsminister Erna Solberg (H) har mestret det kunstverk å samle en borgerlig flertallsregjering rundt ett bord – noe som ikke har skjedd siden 1985.

Regjeringsplattformen, som ble utformet på Granavolden i Hadeland, har noen gode menneskeverd-avtrykk. Blant annet skal gravide som venter et annerledesbarn ha en lovfestet rett på en egen koordinator som kan veilede paret gjennom «helsejungelen»; det skal utarbeides en handlingsplan for å redusere antall svangerskapsavbrudd med en tredjedel på ti år – det vi si en reduksjon av rundt 4.000 aborter årlig; og abortloven skal endres slik at kvinner ikke får adgang til såkalt selvbestemt tvillingabort av friskt foster før 12. uke. I tillegg har KrF fått en vetorett på spørsmål innen bioteknologi.

Det er spesielt punktet om tvillingabort som har fått kvinner til å demonstrere på nytt og marsjere med plakater med påskriften «nei til tvangsføding». Praksisen med fosterreduksjon har fagpersoner uttrykt bekymring over gjennom flere år. Flere av fostermedisinere som utfører dette inngrepet mener at prosedyren ikke bør skje før 12. uke, ettersom det er større fare for komplikasjoner. Derfor har de fleste fosterreduksjoner, etter at justisdepartementets lovavdeling i 2016 avklarte at praksisen var innenfor abortlovgivningen, blitt utsatt til 13. og 14. uke.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer