DEBATT

Når landets mest leste avis vil gå til krig mot IS

VG skriver på lederplass at det er nødvendig å gå til krig mot IS. Det er jo ikke nødvendigvis det.

Når landets mest leste avis vil gå til krig mot IS
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dersom vi skal gå til krig mot IS, vil jeg vite med sikkerhet at det vil minke terrorfaren i Norge, og at vår krigføring ikke vil føre til noen forverring av situasjonen i Syria. Dagens VG-leder er selvsikker på at våre styrker er nødvendige, men ikke på noen måte overbevisende om at en slik krigføring vil føre til fred. Det gjør meg heller enda mer usikker på om regjeringens vurdering er god.

VG-lederen støtter regjeringen i å sende 60 norske soldater til kamp mot IS, først og fremst for å gi trening til allierte i en treningsleir i Jordan, men åpen for at norske soldater skal kjempe på syrisk jord «dersom operasjonskonseptet utvikles». Den syriske regjeringen har allerede fordømt forslaget, mens VG-lederen anser operasjonen som nødvendig. Av ordets betydning, så er den jo ikke det.

Heldigvis står ikke denne beslutningen på meg. Jeg finner det umulig å ha en klar formening om vi bør gå til krig mot IS, på grunn av det etiske minefeltet vi i så fall trår inn i. Derfor leser jeg heller en lederartikkel om regjeringens endelige vurdering, i håp om å få opplyst hvorfor regjeringens vurdering er god. Men til stor skuffelse. VG-lederen nevner ikke engang grobunnen vi legger for nye opprørsgrupper, forutsigbare flyktningekriser, miljøødeleggelser, siviltap og ikke minst standardiseringen vi gjør av krigføring som konfliktløsning, når vi involverer oss i en krig mot IS. Den mangler rett og slett kritikken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer