Når Leirstein liker sjikane

Sjikanen mot Hadia Tajik er grovere enn det Leirstein sannsynligvis er klar over.

SJIKANERT: Når Hadia Tajik kalles «Hadeda Taquida» på Facebook, er det ikke bare dårlig norsk, men hatspråk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJIKANERT: Når Hadia Tajik kalles «Hadeda Taquida» på Facebook, er det ikke bare dårlig norsk, men hatspråk. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Da Hadia Tajik gikk ut og kritiserte Frp's mannsdominans i justispoliitkken, måtte hun som alltid tåle hets på grunnlag av sin muslimske bakgrunn. Det var ikke småtterier hun fikk servert denne gangen. Det som er oppsiktsvekkende var at Frp's justispolitiske talsmann gikk inn på sin egen facebook-vegg og klikket «liker» på flere sjikanerende utsagn mot Tajik. Senere forsvarte Leirstein seg til Dagbladet med at «såpass må hun tåle». 

Er det rett og rimelig at Tajik må tåle at hennes bakgrunn blir trukket fram når hun tar opp et likestillingspolitisk spørsmål? Må hun tåle at FrPs justispolitiske talsmann jubler fram disse utsagnene? Selvsagt skal man ikke måtte tåle denslags i norsk politikk. Som justispolitiker burde Leirstein bekjempe hverdagsrasisme og netthets framfor å like den hetsen som rammer hans stortingskolleger.

Men den facebookhetsen Leirstein går inn og liker går kanskje lenger enn det han selv er klar over. Når kommentaren Leirstein liker staver Tajiks navn som «Hadeda Taquida» tror kanskje Leirstein at kommentarforfatteren bare skriver dårlig norsk? Men denne omskrivingen av etternavnet spiller på uttrykket Taqquia som betyr at en muslim, innen enkelte teologiske retninger, kan fornekte sin religion hvis livet står på spill. Det blir brukt i bredere forstand av en anti-islamsk politisk bevegelse som i hovedsak springer ut fra amerikanske og europeiske internettmiljøer. De bruker dette uttrykket aktivt om at muslimer godt kan lyve til oss europeerer for å snike seg inn og få gjennomslag for sin religiøse konspirasjon om maktovertakelse. Budskapet er ganske enkelte at muslimer som sådan i bunn og grunn ikke er til å stole på. Det kommer fra et hatspråk som er ment å mistenkeliggjøre muslimer generelt. Dette er det Leirstein har klikket liker på. 

Utsagnet om Tajik er derfor grovt sjikanerende om Tajiks rolle som leder av Stortingets justiskomite. Sannsynligvis er det grovere enn det Leirstein selv er klar over. Neste gang burde Leirstein tenke seg om før han går inn og heier på de verste nettrollene. Det blir for lettvint å si at sjikanen er spøkefullt ment. Men den uretten som begås mot Tajik rammer jo ikke Leirstein selv. Det er vel derfor han selv tåler den så inderlig vel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.