Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Hovedleder: Listhaugs innsamlingsaksjon

Når Listhaug ringer inn til jul

Hvorfor klarer ikke Sylvi Listhaug å strekke ut en hånd til noen, uten å spytte noen andre i ansiktet?

GIVERGLEDE: Sylvi Listhaug. Foto: NTB Scanpix
GIVERGLEDE: Sylvi Listhaug. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg åpnet i går sin halvårlige pressekonferanse med en bitende kommentar til den humanitære katastrofen som nå utspiller seg i Aleppo. Den internasjonale rettsorden fungerer ikke når ett av FNs vetoland er delaktige i tragedien, påpekte hun. Og «det hviler et stort ansvar på Russland». Stort kraftigere kan ikke en statsleder fra Norge kritisere vår mektige nabo i øst.

Samtidig, et annet sted i regjeringskollegiet, er det en annen som ringer inn til jul. Asyl- og integreringsminister Sylvi Listhaug ønsker å rette oppmerksomheten mot forfulgte kristne i jula, og la ut en videohilsen på Facebook med oppfordring om å gi bidrag til den kristne hjelpeorganisasjonen Åpne Dører. Det er ikke i seg selv unaturlig, særlig med tanke på angrepet nylig mot en kristen meninghet i Kairo. Problemet er måten hun gjør det på, som er så usmakelig at selv Åpne Dører reagerer.

I videoen begynner Listhaug slik: «Det har tidligere vært en innsamlingsaksjon i mitt navn som går til å lønne byråkrater i Norge. Det synes jeg er veldig synd. Derfor har jeg og Fabian (Stang, statssekretær, red.anm.) tatt initiativ til noe som vi synes er mye viktigere». Statsråden snakker om innsamlingsaksjonen som var et samarbeid mellom skuespiller Kristoffer Joner og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Organisasjonen Åpne Dører er naturligvis ikke glad for å bli satt i denne gisselsituasjonen, og skriver på sine nettsider om initiativet fra Listhaug:

«vi synes det er uheldig at støtten til Åpne Dører blir satt opp i mot det å støtte Noas. Vi er glad for arbeidet Noas gjør, de er en viktig aktør i et krevende landskap.»

Hvorfor klarer ikke Sylvi Listhaug å strekke ut en hånd til noen, uten å spytte noen andre i ansiktet?

Nå er det mange som driver gjøn med Åpne Dørers arbeid, at de har et marginalt prosjekt som går ut på å skaffe bibler, drive brevkurs, gi opplæring til prester og evangelister. Men på sine nettsider opplyser organisasjonen også at i Syria kanaliseres Åpne Dørers støtte gjennom lokale kirker og nettverk. I kirkene får alle hjelp uavhengig av tro, kjønn og etnisitet.

La oss ikke ledes inn i fristelse til å kjefte på kristne organisasjoner som gir hjelp. Nøden er stor mange steder, det er mer enn nok til alle. Det er en avgrunn mellom menneskesynet statsminister Solberg målbar i sin pressekonferanse, og det Listhaug viser i sitt nyeste stunt. Det er et godt eksempel på hvorfor denne regjeringen sliter med å holde seg samlet et drøyt halvår før neste stortingsvalg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!