- Når Liv er sint, er hun ikke morsom

Tidligere kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen mener Liv Ullmann ikke hadde vært så stor uten Ingmar Bergman.

KREVENDE: Tidligere kinosjef i Oslo Ingeborg Moræus Hanssen avslører i sin nye bok at Liv Ullmann ikke er den letteste å jobbe med. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
KREVENDE: Tidligere kinosjef i Oslo Ingeborg Moræus Hanssen avslører i sin nye bok at Liv Ullmann ikke er den letteste å jobbe med. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer

||| (Dagbladet): - Hun fikk alt som hun ville: riktig kino og riktig lansering. Møtene mellom oss på kontoret gikk som smurt. Liv er varm og glad når alt glir.

Ordene er Ingeborg Moræus Hanssen sine. De handler om en kravstor Liv Ullmann, og hvordan samarbeidet mellom den berømte regissøren og Oslos kinosjef var under hennes første film «Sofie» i 1992.

Tidligere kinosjef Ingeborg Moræus Hanssen, som selv liker og omtale seg som kinodame, røper i sin nye bok at Ullmann ikke er en regissør man legger seg ut med.

- Ugreie forhold Under arbeidet med Kristin Lavransdatter i 1995 hevder hun blant annet at Ullmann kom med sure oppstøt mot produsenten og Norsk Film.

- Når Liv er sint, er hun ikke morsom, og hun mente mye og sterkt også om at hun som regissør ble diskriminert som kvinne. Det var ugreie forhold i kulissene. Men jeg sto last og bram med Liv i den kampen, skriver Moræus Hanssen i boka.

Ikke siden den kontroversielle kinosjefen motvillig måtte gå av i 2006, har hun snakket om film eller kinokarriere.

På torsdag kommer boka «Kinodager» der Ingeborg Moræus Hanssen forteller om stjernemøter med blant andre Woody Allen, John Malkovich, Gérard Depardieu og kontroverser med Norges filmdivaer Liv Ullmann og Vibeke Løkkeberg. 

Mener Bergman skapte Ullmann Moræus Hanssen mener at Liv Ullmann ikke hadde kommet så langt som hun har, hvis det ikke hadde vært for forholdet med stjerneregissør Ingmar Bergman.

- Liv var og er og kommer alltid til å bli under mesterregissørens universelle innflytelse. Selv nå etter hans død refererer Liv ustoppelig til Bergman i mang en sammenheng. Om Liv er aldri så enestående, stor og kraftfull i egen person, så skapte den mannen den kvinnen i sitt bilde, skriver Hanssen.

Liv Ullmann har denne uken turnépause fra Riksteateret og var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar.

Kravstort filmektepar Det har stormet mellom Moræus Hanssen og de to kvinnelige regissørene før. Blant kapitler med stjernemøter, vinkamp i kulissene på Gimle kino og ja til mer sex og vold på norske kinoer, tar Moræus Hanssen et oppgjør med dem hun omtaler som et kravstort og grådig filmektepar, Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen.

- Sammen var de dynamitt. Når ekteparet hadde en plan for felles kunstnerisk virke måtte man sannelig telle fingrene etter å ha tatt dem i hånden. Jeg tror at både mann og hustru hadde ønsket selv å sitte i sjefstoler både som filmsjef og kinodirektør i Oslo. 

Terje Kristiansen ler når Dagbladet ringer og leser opp fra boka.

- Hun må selvfølgelig telle fingrene. Hun har truffet oss så ofte at det er forunderelig at hun har alle inntakt fortsatt. Det er heller Oslo Kinemaotgrafer som har kappet fingrene av oss og ikke omvendt. Dette har vært beinhard business.

- Erkjenner du at dere er kravstore?

- Vi har bare gitt veldig gode tilbud. Spørsmålet er hvem som har tjent penger på oss. Svaret er at hun har tjent penger på oss. Det hun beskriver som kravstorhet er bare tull. Det er vi som har betalt regningen - ikke hun, svarer Kristiansen.

Setter pris på oppmerksomheten Etter påtrykk om å skjære ned filmen «Hud» fra fem til tre timer og flytte filmen til en mindre sal etter premieren i hovedsalen på Collosseum, endret forholdet dem i mellom seg radikalt, mener Moræus Hanssen.

- De samtalene eller drøftelsene satte ondt blod i mellom oss. Jeg tror vi aldri kom helt over det, skriver hun.

Filmekteparet som for tiden er svært opptatt av lanseringen av sin siste film «Gazas tårer», som har premiere 2. november, tar kritikken med knusende ro.

- Vi kommer over det meste, og har et hyggelig forhold når vi treffes. Jeg setter pris på at hun gir oss så mye oppmerksomhet. Når en tenker over hvor mange storheter hun har truffet i sitt liv, må jeg si at det er en ære å få så mye oppmerksomhet i boka. Jeg ser frem til neste blodbad, sier Kristiansen.

- Skal dere lese boka?

- Jeg får si som Ingeborg pleier å si, får jeg den tilsendt? Og så må jeg føye at jeg ønsker deg (Ingeborg Moræus Hanssen journ. anm) velkommen til Collosseum sal 1, 2. november. Du får invitasjonen tilsendt!