Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Når Liv Ullmann ringer, rydder man kalenderen

Anders Baasmo Christensen spiller hovedrollen i Liv Ullmanns teaterstykke.

RUSSISK TEATERGLEDE: Til våre kan vi se Anton Tsjekhovs «Onkel Vanja» på Nationaltheatret med Liv Ullmann som regissør og Anders Baasmo Christiansen på scenen. Foto: Anders Grønneberg
RUSSISK TEATERGLEDE: Til våre kan vi se Anton Tsjekhovs «Onkel Vanja» på Nationaltheatret med Liv Ullmann som regissør og Anders Baasmo Christiansen på scenen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

(Dagbladet): - Når Liv Ullmann ringer og sier hun vil at du skal spille i et stykke hun skal sette opp, er det bare å rydde kalenderen.

Det sier skuespiller Anders Baasmo Christiansen.

En uke på Fårø Om kort tid går han i gang med prøver på Anton Tsjekhovs «Onkel Vanja» fra 1857 under Ullmanns regi. Stykket er et av Nationaltheatrets satsinger for vårsemesteret 2013.

De to ble kjent da de spilte mor og sønn i «Lang dags ferd mot natt» i 2010.

- Man blir sjelden så godt kjent med andre mennesker som når man har prøver til et teaterstykke. I vårt tilfelle var det også spesielle omstendigheter: Vi tilbrakte en uke på Fårø sammen, sier Ullmann om øya der hun på 60-tallet bodde og laget filmer sammen med Ingmar Bergman.

En bitter sjel - Jeg fikk en veldig godhet og ømhet for Anders Baasmo Christiansen. Jeg er sikker på at han blir en nestor i norsk teaterliv, sier hun om Baasmo Christiansen, som spiller tittelrollefiguren i stykket.

Onkel Vanja er en bitter sjel.

- Stykket handler om liv som ikke ble slik menneskene som lever dem håper på. Min karakter gjør opprør mot sin skjebne. Det er en rik karakter å spille, sier skuespilleren.

Gammeldags teater - Men det er mye glede i ham også, sier Ullmann, som har forkastet alle foreliggende oversettelser av stykket på norsk, og gått til tyske, danske, svenske oversettelser for å komme så nært originalteksten som mulig.

Hun har absolutt ingen planer om å modernisere Tsjekhov på noe vis.

- Jeg vil lage godt, gammeldags teater, sier hun.

«Holocaustmusikalen» «To trøtte typer»-skaperen Christopher Nielsens Streptokokktrilogi - titulert «Holocaustmusikalen» - er en av flere nyheter på teatrets vårmeny. Dette skal bli jævligere enn det han har presentert tidligere.

- Jeg vil ikke at folk skal like det jeg gjør, sier Nielsen, som heller vil at folk skal sitte igjen med en ekkel følsle av at noe er virkelig galt med hele tilværelsen.

«HOLOCAUSTMUSIKALEN»:  Anders T. Andersen (tv) og Christopher Nielsen.
Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
«HOLOCAUSTMUSIKALEN»: Anders T. Andersen (tv) og Christopher Nielsen. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

Også denne gangen samarbeider regissør Anders T. Andersen.

Sammen på scenen Musikkteaterstykket «deLillos», medvirkende bandet selv og regissert av Ole Anders Tandberg.

Tidligere har bandet spilt i Operaen, nå skal de selv stå på Nationaltheatrets scene og presentere sine egne låter gjennom snart 30 år - som en slags musikal.

På scenen skal også Lars Lillo-Stenbergs kone Andrine Sæther være, sammen med blant andre Gisken Armand, Marian Saastad Ottesen Eindride Eidsvold m.fl.

DELILLOS' UNIVERS:  Med utgangspunkt i bandets teskter og musikk skal regissør Ole Anders Tandberg lage musikkteater  - med bl.a Lars Lillo-Stenberg og resten av bandet på scenen.
Foto: Anders Grønneberg
DELILLOS' UNIVERS: Med utgangspunkt i bandets teskter og musikk skal regissør Ole Anders Tandberg lage musikkteater - med bl.a Lars Lillo-Stenberg og resten av bandet på scenen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media