Når lønnsomhet får styre

Flere private spesialistundersøkelser kommer til å bli dyrt, uten at vi blir friskere.

RISIKO: «Hver operasjon innebærer risiko for skade, hver utskrevne pille har en bivirkning», skriver artikkelforfatterne. Foto: Reuters Creative / NTB Scanpix
RISIKO: «Hver operasjon innebærer risiko for skade, hver utskrevne pille har en bivirkning», skriver artikkelforfatterne. Foto: Reuters Creative / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Det går an å få for mye av det gode, også helsevesen. Vi er kommet til et punkt der vi ikke blir friskere ved å gå mer til legen.

Vi undersøkes, behandles og spiser flere piller enn noen gang tidligere. Over 80 % av det vi oppsøker fastlegen for, er ting som går over av seg selv. Det utføres hundretusenvis av MR-undersøkelser av friske knær og skuldre.

Dagens Medisin skrev i vår at 70 % av skulderoperasjoner er unødvendige. Dette er ikke bare dyrt og bortkastet tid, det kan også være farlig. Hver operasjon innebærer risiko for skade, hver utskrevne pille har en bivirkning.

Å produsere helse er noe annet enn å produsere helsetjenester. Ofte gjør vi bare det siste. Det kalles overbehandling, og er både dyrt og skadelig.

Det har vært tilfeller der alvorlig syke har måttet vente for lenge på hjelp. Men dette er ikke fordi vi behandler for få. Vi behandler flere enn noen gang tidligere. Noe av årsaken til køene er at veldig mange står i kø til behandling de ikke vil ha medisinsk nytte av.

Dette medfører lengre ventetider for alvorlig syke pasienter. Løsningen er strengere prioritering for å begrense overbehandling. Vi må henvise færre - ikke flere - til spesialistundersøkelser.

Høyre og Frp ønsker å legge til rette for flere private spesialistundersøkelser. Argumentet er at dette skal redusere helsekøene. Men det er ingen god løsning. Når tilbudet av spesialistundersøkelser øker, vil også etterspørselen fra pasienter og legenes henvisninger øke. Dette er også påpekt av helseøkonomer. Det kommer til å bli dyrt, uten at vi blir friskere.

Det finnes områder der vi kunne trenge mer ressurser, særlig psykiatri og rusbehandling. Men det er ikke her de private spesialistene står i kø for å hjelpe.

Kommersielle aktører er best på å behandle de lønnsomme pasientene - de friskeste og enkleste. De tilbyr helst billedundersøkelser og skulderoperasjoner. Men det er ikke her vi trenger hovedinnsatsen. Vi trenger gode, offentlige sykehus, der også pasienter som ikke er lønnsomme kan få hjelp.

Skal vi ha private spesialister, må de komme fra et sted. Det finnes ikke et hemmelig lager med arbeidsløse leger, klare til å utføre private helsetjenester. Skal vi ha mer helsepersonell i det private, må færre jobbe i det offentlige.

I et offentlig helsevesen kan medisinskfaglige hensyn avgjøre hvor innsatsen skal settes. I et kommersielt marked vil det være lønnsomhet som avgjør hvilke deler av helsevesenet som bygges ut.

Får markedet styre, vil vi få flere MR-undersøkelser av friske knær, men det er ikke det vi trenger. Prioritering er å velge noe framfor noe annet. Vi må velge hva slags helsevesen vi vil ha.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.