Når lønnsomhet får styre

Flere private spesialistundersøkelser kommer til å bli dyrt, uten at vi blir friskere.

RISIKO: «Hver operasjon innebærer risiko for skade, hver utskrevne pille har en bivirkning», skriver artikkelforfatterne. Foto: Reuters Creative / NTB Scanpix
RISIKO: «Hver operasjon innebærer risiko for skade, hver utskrevne pille har en bivirkning», skriver artikkelforfatterne. Foto: Reuters Creative / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det går an å få for mye av det gode, også helsevesen. Vi er kommet til et punkt der vi ikke blir friskere ved å gå mer til legen.

Vi undersøkes, behandles og spiser flere piller enn noen gang tidligere. Over 80 % av det vi oppsøker fastlegen for, er ting som går over av seg selv. Det utføres hundretusenvis av MR-undersøkelser av friske knær og skuldre.

Dagens Medisin skrev i vår at 70 % av skulderoperasjoner er unødvendige. Dette er ikke bare dyrt og bortkastet tid, det kan også være farlig. Hver operasjon innebærer risiko for skade, hver utskrevne pille har en bivirkning.

Å produsere helse er noe annet enn å produsere helsetjenester. Ofte gjør vi bare det siste. Det kalles overbehandling, og er både dyrt og skadelig.

Det har vært tilfeller der alvorlig syke har måttet vente for lenge på hjelp. Men dette er ikke fordi vi behandler for få. Vi behandler flere enn noen gang tidligere. Noe av årsaken til køene er at veldig mange står i kø til behandling de ikke vil ha medisinsk nytte av.

Dette medfører lengre ventetider for alvorlig syke pasienter. Løsningen er strengere prioritering for å begrense overbehandling. Vi må henvise færre - ikke flere - til spesialistundersøkelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer