KOMMENTARER

Sosialhjelp ble kjempet fram som en rett, nå vil de gjøre den til skam:

Når loven blir en pisk

Feil forståelse av loven er bare en side av NAV-skandalen. Kjernen er sosial brennemerking og klassejuss. De svake sparkes i skjul.

ALVORLIGE ANSIKTER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch holder pressekonferanse om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ALVORLIGE ANSIKTER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch holder pressekonferanse om retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Knapt noen trodde det var mulig i rettsstaten Norge. I hvert fall ikke i slikt omfang og med så alvorlige konsekvenser. Siden 2012 har NAV og Trygderetten feiltolket EUs trygderegler om opphold utenfor Norge. Det er avsagt 48 uriktige dommer for trygdebedrageri og 36 av disse omfatter ubetinget fengsel. Den lengste fengselsdommen var på åtte måneder. I tillegg har 2400 personer måttet betale tilbake store beløp, beskyldt for å urettmessig ha mottatt trygdepenger. Tallene er foreløpige. Juridiske eksperter har uttalt at flere kan være rammet.

Utgangspunktet for skandalen er at NAV uriktig har fastholdt at mottakere av bl.a. sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger må oppholde seg i Norge for å være berettiget til ytelsene. Fra juni 2017 til mars 2018 avsa Trygderetten flere dommer der det slås fast at NAV praktiserer reglene feil. Sakene blir sendt tilbake til NAV, men NAV vil ikke endre sin praksis. I desember blir NAV varslet om at Trygderetten vil be EFTA-domstolen om en uttalelse.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Rett før jul 2018 varsler NAV Arbeids- og sosialdepartementet om saken, som i januar i år slår fast at NAV ikke kan stanse ytelsene fordi mottaker oppholder seg i et annet europeisk land. I mars beslutter NAV å vurdere videre praksis og i oktober i år blir Riksadvokaten varslet om feilen. Det hele kulminerer sist mandag: NAV-direktør Sigrun Vågeng, sosialminister Anniken Hauglie (H) og riksadvokat Tor-Aksel Busch legger fram saken på en pressekonferanse.

Dette tidsspeilet er viktig fordi det forteller om et system med en innebygd motvilje når det gjelder selvkorrigering og kontroll av offentlig myndighet. NAV fortsetter å gjøre sine sosialklienter til kjeltringer, trass i advarslene fra Trygderetten og den selvstendige plikten til å praktisere loven riktig. Trygderetten vil i det lengste holde på samme lovforståelse som NAV, men ser seg til slutt tvunget til å snu. Dommerne, som skal foreta en helt selvstendig vurdering av lovgrunnlaget, gjør ikke jobben sin. Det gjør heller ikke advokatene og påtalemyndigheten som aksepterer NAVs tolkning av trygdebestemmelsene. Statlige politiske myndigheter ser en annen vei, og er mest interessert i kampen mot trygdesvindel.

Det går mer enn to år fra Trygderetten ringer med bjellene til myndighetene endelig setter foten ned. Nærmere et kollektivt sammenbrudd i lov og rett skal man lete lenge etter i fredstid. Nå ber alle berørte instanser om unnskyldning og Riksadvokaten har tatt de nødvendige skritt for å få de uriktige dommene opphevd. NAV skal se på hvem som skal ha tilbakebetaling, og det ligger erstatninger i lufta. Regjeringen varsler full gjennomgang av alle sider ved saken, og på Stortinget vurderes ulike skritt for å få skandalen opplyst. Jakten på syndebukker er selvsagt også i gang.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Spørsmålet er om det er nok å se hvilke deler av det offentlige og politiske maskineriet som sviktet, og som må repareres eller skiftes ut. Under de konkrete forholdene ligger dypt foruroligende trekk i samfunnsutviklingen. Der finner vi stempling av NAV-klienter («navere»), dramatisk mangel på rettshjelp for de fleste og en offentlig administrasjon som svikter sin plikt til å gi alle rettferdig og grundig saksbehandling.

Mange av dem som er rammet av NAV-skandalen er mennesker som er mest avhengig av kvalitet i forvaltningen og uavhengig rettshjelp. Vi lever i en tid hvor de dyreste advokatene forlanger 4000 kroner timen eller mer, og enkelte av de store advokatfirmaene har profittrater på høyde med narkotikakarteller. Profesjonell juridisk hjelp i sivilsaker er i dag utenfor rekkevidde for de aller fleste mennesker.

Det innebærer at juridisk kompetanse og korrekt saksbehandling i offentlige organer er den rettslige førstelinjen for folk flest. Hvis ikke NAV, helsevesenet, fylkesmannen eller bygningsmyndighetene gjør jobben riktig, vil de fleste ha svært begrenset mulighet til å få sin rett. Ulikhetene i kunnskap og makt blir uoverstigelige.

Parallelt har det utviklet seg en brennemerking av folk som av helsemessige grunner har krav på offentlig hjelp og økonomiske ytelser. Det som ble kjempet fram som en rett, er igjen i ferd med å bli en skam. Denne menneskeforakten er et av de mest nedslående kjennetegnene på vår tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer