- Når man sitter og bøyer seg framover, så detter jo klumper og valker ut

Derfor stiller komiker Dora Thorhallsdottir (41) kliss naken på trykk.

UTEN EN TRÅD: Søstrene Bjørg og Dora Thorhallsdottir er blant kvinnene som stiller lettkledd opp i novembernummeret av magasinet Kamille. Faksimile: Kamille
UTEN EN TRÅD: Søstrene Bjørg og Dora Thorhallsdottir er blant kvinnene som stiller lettkledd opp i novembernummeret av magasinet Kamille. Faksimile: KamilleVis mer

(Dagbladet): - Hvis man googler «damer på do», kommer det bare opp en hel haug av syltynne jenter som sitter på toalettet, forteller standup-komiker og familieterapeut Dora Thorhallsdottir (41) til Dagbladet.

I neste månedens utgave av kvinnemagasinet Kamille, er hun og søsteren Bjørg Thorhallsdottir (40) blant en rekke profilerte kvinner som stiller opp lettkledd i reportasjeserien «Under kjolen».

Men reportasjen handler selvsagt om mye mer enn kvinner på do, forklarer 41-åringen, som viser mest hud av dem alle. 

En klisjé? - Det som er morsomt med akkurat den posituren jeg sitter i, er at jeg alltid har prøvd å skjule magen med hold-in og det som er, mens her avbildes jeg ikke bare naken, men i den minst flatterende vinkelen som finnes. Når man sitter og bøyer seg framover så faller jo klumper og valker ut, ler hun.

Da Thorhallsdottir fikk tilbud om å stille opp i serien, takket hun umiddelbart «ja». Ikke fordi hun hadde et behov for å følge i fotsporene til en rekke andre kjendiskvinner som har latt seg avbilde uten en tråd de siste åra. Det har egentlig aldri vært et tema, selv om hun innrømmer at det begynner å bli en klisjé.

- Ja, alle sier jo stadig vekk at man blir tryggere på sin egen kropp, jo eldre man blir. Alle sier at man må slutte å tenke på hva alle andre mener, og være komfortabel med seg selv uansett størrelse. Men det skjer jo ingenting!

Og akkurat derfor vil Dora Thorhallsdottir dytte det litt inn med teskje.

- Jeg prøver å holde det enkelt: Drit i det! Selv prøver jeg å ikke skamme meg, det er jo bare sånn jeg ser ut. Herregud, hva med det faktum at jeg aldri har vært syk og fått to barn? Det er mye viktigere, forteller hun.

- Helt absurd Med bildene håper 41-åringen å bidra til å rette kroppsfokuset over i en helt annen retning.

- Det er jo helt absurd å tenke på hvor kort vi har kommet i dag. Jeg er så lei av å se damekropper som er umulig å oppnå, det er jo bare tull alt sammen. Men jeg tar jo stadig meg selv i å sammenligne meg med dem. Man gjør jo såklart det når de er overalt.

Som terapeut støter Thorhallsdottir stadig på unge mennesker som sliter med eget selvbilde.

- Det er så mange som ikke liker kroppen sin, og lista over ting de ikke syns er greit er unødvendig lang. Det er spesielt urovekkende når menn som elsker kjærestens kropp, fortviler over at de alltid slukker lyset og gjemmer seg bort, sier hun og legger til:

- Men det jo ikke rart at folk blir sånn når dattera mi på ni år sitter og ser på Disney Channel, der alle de snille karakterene er syltynne og plettfrie.

Ikke nervøs Når Dagbladet ringer Thorhallsdottir, har hun ennå ikke fått sett bildene i Kamille, som havner i butikkhyllene på mandag. På spørsmål om hun er nervøs i forkant av slippet, svarer hun et klart «nei».

- Det er en fordel at jeg er komiker, jeg tuller med dette hele tiden. Søsteren min syns kanskje dette er litt mer utleverende, men hun overlever nok hun også, svarer hun.

- Hva slags reaksjoner har du fått fra datteren din?

- «Mamma, må du det?» Hun synes nok det er litt flaut. Men det er viktig å påpeke at dette ikke er nakenhet for nakenhetens skyld, det er fordi det er så befriende å være med på. Alle bør prøve det. Vær fornøyd med den du er.

Også kjente fjes som Hanne Sørvaag (34), Maria Haukaas Mittet (35) og Marthe Valle (31) er å se i «Under kjolen»-serien.

«UNDER KJOLEN»: Forsida av magasinets oktobernummer. Faksimile: Kamille
«UNDER KJOLEN»: Forsida av magasinets oktobernummer. Faksimile: Kamille Vis mer