- Når man skal jukke på en dukke er det enklere om alt føles som en feberdrøm

Carrie Coon fra «The Leftovers».

GJENNOMBRUDD: Den bejublede rollen som Nora i «The Leftovers», sammen med en birolle som Ben Afflecks søster i David Finchers «Gone Girl», førte til det store gjennombruddet for Carrie Coon. Foto: Stella Pictures
GJENNOMBRUDD: Den bejublede rollen som Nora i «The Leftovers», sammen med en birolle som Ben Afflecks søster i David Finchers «Gone Girl», førte til det store gjennombruddet for Carrie Coon. Foto: Stella PicturesVis mer

- Hver gang jeg leser avisa føles det som om apokalypsen er nært forestående.

Om tv-serien «The Leftovers» er skildringen av verdens ende, har hovedrolleinnehaver Carrie Coon vært forberedt i lang tid.

Skuespilleren fikk en katolsk oppdragelse, og etter en overdose av Johannes' åpenbaringer som fem-seksåring ble hun besatt av endetidsberetninger.

- Det var kanskje ikke helt sunt for en liten jente, men jeg var opptatt av alt som talte om underverdenen, døden og evig liv. Jeg pleide å komme ut av soverommet mens mamma og pappa så på tv og si at «dere må forsikre meg om at dette ikke kommer til å skje ennå».

Apokalypsen i «The Leftovers», nå midt i sin andre sesong på HBO Nordic, har et mer beskjedent og personlig utgangspunkt enn å vise en verden som forgår i flammer og kaos.

I stedet skildrer den etterdønningene av en uforklarlig hendelse hvor to prosent av verdens befolkning en dag fordufter sporløst.

Coons rollefigur Nora mister både ektemannen og begge barna på denne måten, og i likhet med de fleste andre rollefigurene lever hun i en konstant nummen tilstand av dyp sorg.

«The Leftovers», basert på en roman av Tom Perrotta og tilrettelagt for skjermen av «Lost»-veteran Damon Lindelof, er alt annet enn lett underholdning.

Det passer Coon helt fint.

- Jeg føler ofte at publikum undervurderes. Det er som med utdanning. Eleven strekker seg så høyt som lista blir lagt.

Livaktig dukke
Da fjorårets tv-øyeblikk skulle oppsummeres fremhevet mange Coons rolleprestasjon som et høydepunkt, spesielt solo-episoden hennes midtveis i første sesong.

THRILLERSUKSESS: I David Finchers foreløpig siste film «Gone Girl» spilte Carrie Coon rollen som Margo, den skarpe søstera til Ben Afflecks sluskete hovedrollefigur. Foto: 20th Century Fox
THRILLERSUKSESS: I David Finchers foreløpig siste film «Gone Girl» spilte Carrie Coon rollen som Margo, den skarpe søstera til Ben Afflecks sluskete hovedrollefigur. Foto: 20th Century Fox Vis mer

Den starter med at Nora betaler en prostituert for å skyte henne i brystet (riktignok med skuddsikker vest på) og følger henne deretter gjennom en deprimerende konferanse for folk med yrker relatert til forsvinningen.

Her ender hun opp med å få identiteten sin stjålet og bli «helbredet» for sorgen av en mann som hevder å ha overnaturlige krefter.

- Det manuset gjorde meg forferdet. Jeg hadde aldri hatt så mange innspillingsdager på rad før, det var som å lage en kortfilm.

Og for sikkerhets skyld var hun syk. Akkurat det var likevel «en velsignelse».

- Da har man ikke overskuddet til å være selvbevisst og overanalysere seg selv, så den indre kritikeren faller bort.

Det hjalp henne spesielt i én særdeles minneverdig og absurd scene hvor Nora introduseres for en livaktig gummidukke-kopi av fyren hun flørter med.

Og deretter setter seg overskrevs på gummiversjonen.

- Når man skal jukke på en dukke mens 30 folk i produksjonen står og ser på er det enklere om man har hodet i skyene og at alt føles som en feberdrøm.

Fincher-rolle
Inntil for få år siden hadde få hørt om Coon.

Hun var den regionale teaterskuespilleren som via et Broadway-gjestespill plutselig var nominert til en prestisjetung Tony Award i 2013, for deretter i kjapp rekkefølge å lande store roller i både David Fincher-filmen «Gone Girl» og i «The Leftovers».

Som Coon selv oppsummerer det:

DUKKESELGER: I første sesong spiller Billy Magnussen en selger som tilbyr tro dukkekopier av forsvunnede familiemedlemmer og venner til sørgende. Her oppdager Nora at han har en kopi av seg selv på hotellrommet. Foto: HBO Nordic
DUKKESELGER: I første sesong spiller Billy Magnussen en selger som tilbyr tro dukkekopier av forsvunnede familiemedlemmer og venner til sørgende. Her oppdager Nora at han har en kopi av seg selv på hotellrommet. Foto: HBO Nordic Vis mer

- En fin historie man gjerne kan fortelle hundre ganger til barnebarna.

Broadway var ikke bare arnestedet for gjennombruddet, det var også stedet hvor hun møtte ektemannen Tracy Letts, en prisbelønte dramatiker og skuespiller som ofte blir gjenkjent fra rollen som streng CIA-sjef i «Homeland».

- Folk stopper ham på flyplassen for å kalle ham et rævhull, og han svarer «nei, det er jeg som er fornuftens stemme».

Coon og ektemannen ser tv-serier sammen («Manhattan» er en favoritt, «Halt and Catch Fire» en annen) og er særdeles nerdete når det kommer til historiefortelling. De plukker gjerne tv-kvelden fra hverandre for å kritisere det de ser.

- Vi er kjempesnobber! Jøsses! Og vi er snobber når det kommer til manus. Jeg gjør aldri dårlige manus, han tillater det ikke.

Dårlige kvinneroller
Etter «Gone Girl» og «The Leftovers» skorter det ikke på spillefilmtilbud fra Hollywood, men Coon er sjelden interessert.
Filmmanusene og rollefigurene hun blir tilbudt frister ikke.

- Filmene henger etter, spesielt når det kommer til kvinner og kvinnefortellinger. Jeg har ikke noe problem med å takke nei til store filmer om de ikke krever noe av meg. Og de fleste av dem gjør ikke det.

- Hva slags roller er det du får tilsendt?

- Du kjenner dem godt.

Tonen i stemmen blir litt syrligere.

- Den masete kona. Kjæresten som tilgir den håpløse typen som har rota det til fordi han jo er god på bunn. Den lesbiske etterforskeren med et hjerte av gull. Den prostituerte dama med et hjerte av gull. De interessante historiene om kompliserte kvinner lages ikke, man får ikke penger til dem.

Hun synes mangelen på komplekse kvinneroller er merkelig - ikke minst fordi det er dårlig butikk.

- Kvinner er drivkraften i økonomien, det er de som tar avgjørelsene rundt forbruk og underholdning for familien sin. Jeg aner ikke hvorfor vi ikke forsøker å appellere til dem i større grad.

Liv Tyler for gammel
Alder er en annen faktor.

Ifølge Salon gikk «The Leftovers»-kollega og filmstjerne Liv Tyler nylig ut i magasinet More og fortalte hvordan hun var blitt «en annenrangs borger» i Hollywood.

Årsak?

Hun var blitt 38 år gammel, og dermed ikke skikket til annet enn å spille kjæreste eller kone.

- Det er deprimerende, sier Coon, som selv er 34 år gammel.

- I en Hollywood-film kan en rollefigur være 35, men skuespillerinnen er gjerne 25. Vi får ikke lov til å spille roller på vår egen alder. Teateret er ikke like hardt, så jeg har i hvert fall det å falle tilbake på.

I motsetning til i filmverdenen ser hun likevel en endring på gang i fjernsynslandskapet.

- Jeg får håpe det endrer kjapt nok for karrieren min,  eller for karrieren til yngre kvinner. Men det kommer ikke til å endre seg før kvinner kommer i maktposisjoner, som for eksempel produsentrollen. Fortsatt er det sånn at kvinner må oppføre seg som menn for å få de posisjonene.

Noen filmer gjør hun likevel.

LYSERE ANDRESESONG?: Etter en tung og trykkende førstesesong er livet tilsynelatende lettere for Nora (Carrie Coon) og Kevin (Justin Theroux) i andre sesong av «The Leftovers». Men: - Den lysere tonen er lureri. Det blir fortsatt veldig mørkt, forsikrer Coon og ler. Foto: HBO Nordic
LYSERE ANDRESESONG?: Etter en tung og trykkende førstesesong er livet tilsynelatende lettere for Nora (Carrie Coon) og Kevin (Justin Theroux) i andre sesong av «The Leftovers». Men: - Den lysere tonen er lureri. Det blir fortsatt veldig mørkt, forsikrer Coon og ler. Foto: HBO Nordic Vis mer

Hun har en psykologisk thriller på gang med Lee Pace fra «Halt and Catch Fire» (forøvrig intervjuet her tidligere i år), og når Dagbladet snakker med henne er hun i Mississippi sammen med Holly Hunter for å spille inn en indiefilm.

- Kommer du til å skrive noe selv?

- Nå høres du ut som ektemannen min! Jeg føler ikke at jeg har noe viktig å si, så jeg kommer ikke til å gjøre det bare fordi jeg kan.

Foreløpig har ikke den eksplosive karriereframgangen gått henne til hodet.

- Familien min er kjappe til å minne meg på hvem jeg egentlig er: En rotete og klossete guttejente fra Ohio. Bestemoren min legger hånda på armen min og sier «okei, du er fortsatt den samme». Så lenge jeg drar hjem en gang i blant burde jeg klare meg fint.

MOTSPILLER: Carrie Coon skal snart spille mot Lee Pace fra nylig fornyede «Halt and Catch Fire» i den psykologiske thrilleren «The Keeping Hours». Den er produsert av selskapet Blumhouse, kjent for innovativ lavbudsjettsskrekk som «Paranormal Activity» og «The Purge». - Den blir unik, og veldig ulik andre skrekkfilmer man har sett, sier Coon. Foto: AMC
MOTSPILLER: Carrie Coon skal snart spille mot Lee Pace fra nylig fornyede «Halt and Catch Fire» i den psykologiske thrilleren «The Keeping Hours». Den er produsert av selskapet Blumhouse, kjent for innovativ lavbudsjettsskrekk som «Paranormal Activity» og «The Purge». - Den blir unik, og veldig ulik andre skrekkfilmer man har sett, sier Coon. Foto: AMC Vis mer