KOMMENTARER

Når maten blir for billig

Colonialmajor Odd Reitan er mot «kvartalsjaget og kommaknulleriet» i næringslivet. Han er også sikker på at alle ferskvaredisker snart er historie, skriver John O. Egeland.

Når maten blir for billig
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Odd Reitan (67) er en typisk norsk riking. Han begynte med lite, har bygd opp noe stort og har samlet flere skatter enn Askeladden fant i samtlige eventyr. Det liker vi. Nå gjenåpner han Hotel Britannia i Trondheim til fordums glans etter en investering på 1.2 milliarder. For det fortjener han en statue (og det er ikke ironi). Men kanskje på en sokkel som er litt lavere enn den Olav Tryggvason er tildelt på byens torg.

Med sitt rufsete hår, uvørne vesen og private jetfly likner Reitan på en aldrende rockestjerne som ikke har mistet grepet. Billigmatens Eric Clapton. Samtidig kan det være greit å huske at alt dette er bygd på å skape merverdi av bondens arbeid og produkter, og de ansattes innsats.

Det er også et annet trekk som gjør at Odd Reitan er en typisk norsk kapitalist. Han benekter flytende - åpenbart uten å tenke seg om - at han har makt. I et intervju i Kapital avfeier han hele problemstillingen. Ifølge Reitan er det bare politikere som er opptatt av makt. Eierne i næringslivet er «mer opptatt av å skape ting». Selv har han bare makt i firmaet, i det kan kaller «vår egen lille verden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer