Når mennene kriger, baker de hasjkake

Libanesiske «Hva gjør vi nå?» er full av kvinnelist.

KVINNELIST: I «Hva gjør vi nå?» benytter kvinnene i en libanesisk landsby ulike knep for å forhindre mennene i å krige.
KVINNELIST: I «Hva gjør vi nå?» benytter kvinnene i en libanesisk landsby ulike knep for å forhindre mennene i å krige.Vis mer

FILM: Nadine Labaki (f. 1974) regisserte, medforfattet og spilte i «Caramel», debutfilmen som ble en relativt stor internasjonal suksess i 2007. Mens «Caramel» var en varm, upolitisk komedie om fem kvinners samhold og problemer i Beirut, går hennes nye film rett inn i det vi alle forbinder med Midtøsten: krig og sekteriske konflikter.  

Vi befinner oss i en avsidesliggende landsby der kristne og muslimer lever side om side, kirke og moské står noen meter fra hverandre og det arrangeres felles fester der imamen åpner gildet med å si: Husk at geita til høyre er halal. Men harmonien er skjør. De unge mennene som fyller kirkegården har ikke ligget der i mange år. Idyllen er delvis et resultat av mangelfull forbindelse med omverdenen: Alt som skal til for å gjenopplive gammelt fiendskap og ødelegge freden, er en ussel TV-antenne som tar inn nasjonale nyheter.

Oppfinnsomme kvinner  
Når det begynner å ulme blant mennene, går kvinnene til fantasifulle motangrep. I Aristofanes? antikke komedie «Lysistrata» går kvinnene til sexstreik, de nekter mennene kos så lenge de holder den endeløse Peloponneskrigen gående. De libanesiske landsbykvinnene snur «Lysistrata» på hodet og tar i bruk en annen strategi: mer gulrot, mindre pisk.  

De komiske situasjonene står i kø og innbefatter stjålne sko, geiter i moskeen, iscenesatte krangler og kakebakst med hallusinogene ingredienser, for ikke å glemme import av ukrainske showjenter — alt for å distrahere mennene fra å slåss.  

Skjærings  
Det meste av humoren forutsetter at mennene er en gjeng lettlurte brushoder og i en komedie kan dette fungere fint. Dessverre ønsker Labaki å vise alvoret i tematikken ved å legge inn melodramatiske elementer. Dypt tragiske hendelser inntreffer, men kommer ikke til sin rett i en film der grunntonen er komisk. «Hva gjør vi nå?» er to filmer i én, der to sjangere ikke klarer å leve sammen i harmoni. Det er forståelig at man prøver å kombinere det komiske og det tragiske, men denne filmen burde utvilsomt satset på å rendyrke det første. Det ville gjort den mer sjarmerende, men ikke mindre seriøs.  

«Hva gjør vi nå?»

3 1 6
Regi:

Nadine Labaki

Orginaltittel:

«Et maintenant, on va où»

Se alle anmeldelser