DEBATT

Heroinassistert behandling:

Når moralisme er viktigere enn menneskeverd

På verdens overdosedag minnet KrF oss om hvorfor norsk ruspolitikk så lenge har stått i stampe.

VERDIG LIV: Heroinassistert behandling redder ikke bare liv – det gjør det mulig for heroinavhengige å leve verdige og gode liv. , skriver innsenderen. Foto: Shutterstock
VERDIG LIV: Heroinassistert behandling redder ikke bare liv – det gjør det mulig for heroinavhengige å leve verdige og gode liv. , skriver innsenderen. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker siden gikk KrFs Olaug Bollestad hardt ut mot regjeringens prøveprosjekt med heroinassistert behandling (HAB) og skriver at «staten ikke kan gi opp de rusavhengige». Jeg kan berolige henne med at hun heldigvis tar feil på flere punkter.

Bollestad misforstår når hun siterer SERAF-rapporten på at HAB ikke reduserer overdosedødelighet. Rapporten konkluderer med at det ikke kan sies å redusere overdosedødelighet mer enn behandling med metadon – dels fordi dødstallene er for lave til å gi et godt statistisk grunnlag. Dette er en irrelevant kritikk, da HAB er ment å nå nettopp dem som ikke klarer å motta metadonbehandling.

Hun hevder videre at HAB er å gi rus framfor rusomsorg – det er i beste fall kunnskapsløst og i verste fall uredelig. Avhengighet av illegalt heroin er en alvorlig medisinsk tilstand med høy dødsrisiko uten adekvat medisinering. I dag medisineres heroinavhengige med metadon, som også gir rus, men som i likhet med heroin gir liten rus for tilvente brukere i de doser som brukes i substitusjonsbehandling.

Påstanden om at HAB ikke vil nå dem som trenger det mest, bygger på antakelser om tilbudet som ennå ikke er avklart. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utrede ikke bare vilkårene for hvem som kan motta tilbudet, men også hvilke andre inntaksmåter enn injisering som skal tilbys. Et bredt utvalg av inntaksmåter gjør det mulig å nå ut til flere enn bare dem som evner å møte opp til injisering flere ganger daglig, og kan få flere til å slutte å injisere på sikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer