DEBATT

Debatt: Morsdagen

Når moralske dogmer blir livsfarlige

Vi trenger bred politisk enighet i Norge om å fremme en global helsepolitikk basert på kunnskap om hva som faktisk redder liv.

KVINNEHELSE: - Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å sikre at kvinner og jenter har frihet og kunnskap til å gjøre de beste valgene om egen kropp, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE på morsdagen.  
KVINNEHELSE: - Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å sikre at kvinner og jenter har frihet og kunnskap til å gjøre de beste valgene om egen kropp, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE på morsdagen.   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På årets morsdag er det verdt å minne om at millioner av verdens fattigste kvinner og jenter verken har informasjonen eller helsetjenestene de trenger for å overleve komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel. Arbeidet med å rette på dette, er nettopp blitt vanskeligere. Det betyr at vi må trappe opp.

99 prosent av dødsfallene i forbindelse med svangerskap skjer i utviklingsland. Ingen statistikk illustrerer bedre ulikheten mellom verdens rike og fattige. Ikke noe tall viser heller tydeligere konsekvensene av å nekte oppfyllelse av kvinner og jenters grunnleggende rettigheter. Mødrehelse handler om mer enn fødestuer med rett utstyr og kompetent personale. Altfor mange kvinner kan ikke bestemme hvor tidlig de skal få barn, hvor ofte eller hvor mange. Jenter blir tvunget til å gifte seg istedenfor å gå på skole. Mennene bestemmer om de kan bruke prevensjon.

Samfunn med god mødrehelse er samfunn der kvinners rettigheter og likestilling står sterkt – og motsatt.

Utviklingen har lenge gått i riktig retning, med en reduksjon fra 385 dødsfall per 100.000 fødsler i 1990 til 214 i 2015 – selv om fremgangen har vært ujevn, og det er uakseptabelt at om lag 830 kvinner fortsatt dør hver dag når vi vet hva vi kan gjøre for å forhindre det. I noen land dør så mange som én av syv kvinner under svangerskap eller fødsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer