Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når Musharaf (16) endelig snakker, får han hele klassen til å gråte

Se det utrolige klippet der klassens stammer blir alles helt.

(Dagbladet): Musharaf Asghar (16) har slitt med alvorlig stamming gjennom hele livet og ingen på skolen hadde tidligere hørt ham snakke høyt i klassen. I den engelske tv-serien Educating Yorkshire på Channel 4 ble han imidlertid den store stjerna da tv-teamet fulgte livet på skolen han går på.

Videoen, som du kan se øverst i denne saken, av hvordan engelsklærer Mr. Burton får Musharaf til å overvinne stammingen og til slutt holde en tale foran klassen sin, der han takker dem for all støtten gjennom alle årene, er blitt sett av hundretusenvis på nettet. Og få - om noen - klarer å holde tårene tilbake når «gutten uten stemme» endelig snakker.

Trikset lærer Burton bruker for å få Musharaf til å snakke er å høre på musikk, den samme teknikken som brukes i filmsuksessen «King's Speech» der Colin Firth spiller den stammende George VI.

Tv-serien Educating Yorkshire har som så mange andre reality-konsepter fått kritikk i mediene. Flere har ment at ungdommene utnyttes for å skape underholdning, men Musharaf Asghar viste i et debattinnlegg at han ikke bare har det i kjeften.

I et debattinnlegg i avisa The Guardian skriver Musharaf hvordan tv-serien tvert i mot har hjulpet ham og gitt ham mer selvtillit. I tillegg hadde han aldri drømt om å selv bli den største stjerna.

- Det største øyeblikket for meg var da jeg endelig klarte å snakke i Mr. Burtons time. Jeg forberedte min engelsk muntlig eksamen, som utgjør 20 prosent av standpunktkarakteren og jeg var veldig stressa. Da foreslo Mr. Burton at jeg skulle øve foran ham mens jeg hørte på musikk. Diktet vi øvde på het «The Moment» (et øyeblikk) og dette ble et øyeblikk jeg vil huske resten av livet, skriver Musharaf om timen da han knekket snakkekoden.