DEBATT

Våtmarksområdene

Når myra forsvinner

De siste 50 åra har naturen fått grisebank, både av en eksplosiv befolkningsøkning og grådig forbruksvekst. I år skal vi lage en ny avtale for naturen, og det skjer i Kina. Da må våtmarkene stå i fokus.

MÅ BESKYTTES: Det må tas et kraftig grep for å beskytte restene av Norges våtmarker. Statlige planretningslinjer som hindrer nedbygging og økt satsing på å reparere det som er ødelagt, er nødvendige virkemidler, skriver innsender. Foto: Martin Eggen
MÅ BESKYTTES: Det må tas et kraftig grep for å beskytte restene av Norges våtmarker. Statlige planretningslinjer som hindrer nedbygging og økt satsing på å reparere det som er ødelagt, er nødvendige virkemidler, skriver innsender. Foto: Martin Eggen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har ikke klart å overholde sine forpliktelser i Biomangfoldkonvensjonen (CBD), som skal sikre at tapet av naturmangfold stanses, og at vi forvalter økosystemene slik at framtidig velferd trygges.

Dessverre er vi ikke alene. Nå skal nye mål settes. Verdens natur forsvinner i rekordfart, og verst er situasjonen for produktive, artsrike og karbonbindende økosystemer som våtmark og tropisk skog. Kunming i Kina er i 2020 plassen for en ny avtale for naturen. Her må Norge ta med seg ambisiøse nasjonale tiltak i bagasjen, samtidig som det må fastsettes felles mål som alle landene kan stille seg bak.

Har du vært ved en våtmark og lyttet og sett? Ofte bugner våtmarka av liv! Ikke minst er fugler lette å observere, og et bredt spekter av fugler, også dem man ikke automatisk tenker er tilknyttet vann, tiltrekkes av matfatet de finner her. I vann spirer grønne planter og insekter kommer til liv, og dermed er fuglenes buffé servert.

Hele 40 prosent av verdens arter lever i våtmark, som er høyproduktive områder mennesker og andre dyr nyter godt av. Våtmarka er et unikt sted for naturkontakt, opplevelser og kunnskap om økologiske sammenhenger. Men også mye mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer