Når naturen slår tilbake

De siste månedene har vist oss nok en gang at selv vår del av verden ikke er skjermet fra krig og voldelig konflikt. Men ikke bare har vi det siste tiåret sett flere kriger og væpnede konflikter enn kanskje noen gang tidligere. Vi ser også at naturkatastrofer kommer hyppigere, sterkere og er mer omfattende. Katastrofene som fant sted i løpet 1998 var mer ødeleggende enn noensinne. Dette er konklusjonen i World Disasters Report som lanseres i dag i Brussel og i de fleste av de 175 land hvor det finnes nasjonale Røde Kors/Halvmåne-foreninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Naturkatastrofer er blitt en del av vårt alminnelige verdensbilde. Gjennom TV og aviser er vi blitt møtt med bilder av sultende barn med døde øyne i Nord-Korea, kinesiske soldater i desperat kamp mot vannmassene, dyr på flukt fra skogbranner i Indonesia, sammenstyrtede hus etter orkanen «Mitch», hjelpeløse kvinner og barn etter jordskjelvene i Afghanistan, og mange, mange flere. Lidelsene i naturkatastrofenes kjølvann gjør sterkt inntrykk, bildene slipper oss ikke.

Kostnadene forbundet med ødeleggelsene er enorme. For 1998 er de anslått til over 700 milliarder kroner - en tredobling siden 1960-årene. Mye tyder på at både katastrofene og ødeleggelsene vil øke i årene som kommer. Dette er informasjon verdenssamfunnet må ta på alvor. Spørsmålet er hvilke strategier som må til for å forebygge og redusere skadene av katastrofer som faktisk ofte er forutsigbare.

Som et ledd i arbeidet med å kunne møte naturkatastrofer i fremtiden, og ikke minst bidra til å forhindre dem, har Det internasjonale Røde Kors samlet informasjon og analysert de fakta som finnes. Dette arbeidet har siden 1993 resultert i den årlige rapporten World Disasters Report.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer