Når Nordheim slår Mooozart

HVILKEN TRIUMF for norsk EU-motstand, hvilken dag for Åslaug Haga! Pussig nok på samme dag som regjeringen legger fram sin Forskningsmelding, viser ny norsk fjøsforskning at norsk er best. Med smil om mulen melker norske kuer i strie strømmer til tonene av Arne Nordheims «Electric», utgitt på det lille norske, uavhengige, sjølrådende Rune Grammofon. Men hva skjer når EU-dandyen Mozart overtar fjøsmuzaken? Jo, kuøynene blir tomme og triste og jurene piplevrange.

(Har man forresten forsket grundig nok på den slående likheten mellom Mozart og muzak ? Den er neppe tilfeldig.)

NÅ SKAL rett være rett: Wolfies pinlig lite melkebefordrende klaverkonserter no. 8 og 18 ble servert våre firbeinte venner i Leif Ove Andsnes og Det Norske Kammerorkesters tapning (terningkast 5 i Dagbladet i fjor høst). Således er musikken litt norskaktig, men vi skal merke oss at plata er utgitt på EMI, en multinasjonal gigant med god forankring i EU. Behøver vi si mer? Og har man forresten forsket grundig nok på den slående likheten mellom EMI og EU ? Den er neppe tilfeldig, den heller.

MELKEKYRAS musikalske preferanser er også kulturelt sett interessante. Nordheims musikk ble komponert for 35- 40 år siden, og ble den gang regnet som «vanskelig», «utilgjengelig» og «snål» i motsetning til Mozarts. (Utrolig hva 200 års tilvenning har å si.) Dagens forsøkskaniner, (les: -kuer) var ikke engang kalver rundt 1970, og hadde vel heller ikke hørt så altfor mye Mozart (kanskje en dæsj «Elvira Madigan» ute på enga) da forskningen pågikk. Dermed må vi kunne forvente at de møtte komponistene helt uten å forhåndsfavorisere den ene framfor den andre. At de foretrakk Nordheim, gir stoff til ettertanke.

BRUTALT SAGT: Er kuer mer åpne for sin egen samtids kunstuttrykk enn vi mennesker? Ville de ha melket mer i Sune Nordgrens nye Nasjonalgalleri enn i det gamle? Ville de ha rautet i dur på en opplesningskveld med Ole Robert Sunde, og i moll eller ikke i det hele tatt på en kveld med Anne Karin Elstad?

Vi skal være varsomme med å trekke bastante slutninger. Det finnes kuer og kuer, og ikke minst okser, som det ikke er forsket på i denne sammenheng. Ei heller skal vi gå i den åpenbare fella og tro at kuer melker mer under påvirkning av Nordheim fordi de er dumme eller blir skremt, og at utsondring av væsker (melk) er kjente symptomer på stress og ubehag («Psst, Dagros, jeg tror jeg får ei melkebyge.») Og vi skal iallfall ikke påstå at dette åpner helt nye perspektiver for Ultimafestivalen, som mangler hovedsponsor (Hei Tine og Synnøve, hva med litt god PR for en gangs skyld?)

MEN VI SKAL merke oss forskningsresultatene med den respekt de fortjener. Ikke minst tilleggsforskningen, som viser at Nordheims musikk i langt sterkere grad enn Mozarts demper bjeffingen blant belgiske fårehunder og yorkshire terriere, taler for dette. Særlig siden den viser en helt annen tendens enn musikkens virkning på kritikerbjeffingen for 30- 40 år siden.