DEBATT

Debatt: Profitt i velferden

Når nordmenn flest blir «ytterste venstre»

Det er ikke Ap som radikaliseres av striden om velferdsprofitørene, men Høyre.

PROFITTERER: Når flertallets holdning forbindes med Rødt, er det fordi andre partier ikke har gjort jobben, skriver artikkelforfatteren. Her er partileder Bjørnar Moxnes og 1. nestleder Marie Sneve under den oppsummerende pressekonferanse før sommerferien. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
PROFITTERER: Når flertallets holdning forbindes med Rødt, er det fordi andre partier ikke har gjort jobben, skriver artikkelforfatteren. Her er partileder Bjørnar Moxnes og 1. nestleder Marie Sneve under den oppsummerende pressekonferanse før sommerferien. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Høyre kjører ut et samstemt budskap om at Ap snart er «i lomma på Rødt»⁠. De reagerer på at Aps folkevalgte nå skriver innlegg med titler som «Nei til profitt på velferd»⁠. Men Ap beveger seg ikke i retning ytterkanten i norsk opinion. Tvert imot, kommer partiet flertallet av velgerne i møte. For det er ikke Rødt som representerer mindretallet i denne saken, men Høyre.

I årevis har flertallet av velgerne vært maktesløse vitner til oppslag som det Dagens Næringsliv brakte tirsdag: Et ektepar fra Ålesund raker inn 356 millioner⁠ på å selge sine kommersielle Gnist-barnehager til et oppkjøpsfond med kontaktadresse i skatteparadis. Profitten som fondet forventer på investeringen skal betales av dine skattepenger. De du trodde skulle gå til felles velferd.

Dette foregår mot befolkningens vilje. Allerede i februar 2016 fant en meningsmåling gjort av Ipsos for Manifest Tankesmie at 88 prosent av dem som har tatt stilling vil begrense eller avskaffe adgangen til privat profitt fra barnehager, barnevern, sykehus og eldreomsorg.

54 prosent av Ap-velgerne ville fase ut alt (!) kommersielt eierskap, også fra barnehagesektoren. Bare 14 prosent av dem var negative til forslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer