DEBATT

Oljepolitikk og klimarisiko:

Når oljen og gassen blir nesten verdiløs

Budskapet i en ny bok bør få det til å skvette både i Olje- og energidepartementet og på Erna Solbergs statsministerkontor.

LANG TIDSHORISONT: 
Goliatfeltet er et olje- og gassfelt 85 km nordvest for Hammerfest. Funnet ble gjort høsten 2000, den første oljen ble produsert i 2016. Foto: NTB Scanpix
LANG TIDSHORISONT: Goliatfeltet er et olje- og gassfelt 85 km nordvest for Hammerfest. Funnet ble gjort høsten 2000, den første oljen ble produsert i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som sine forgjengere fører oljeminister Terje Søviknes en politikk som bygger på at olje og gass vil være en kilde til rikdom også langt inn i fremtiden. Men hva om dette premisset er feil? Hva skjer hvis fossil energi blir mindre og mindre verdt?

Den britiske energieksperten Dieter Helm gir sine svar i en ny bok – «Burn out – the endgame for fossil fuels». Boken bør på pensum i den norske makteliten. Helm er professor i energipolitikk i Oxford og en mann som toppledere i oljesektoren gjerne har lyttet til. Han er ingen miljøverner eller fornybarentusiast – tvert imot rakker han ned på Tysklands energiomstilling; tross store subsidier til sol og vind er CO2-reduksjonene små. Og han omtaler dagens versjoner av vind- og solenergi i ganske nedlatende toner.

Budskapet i boken er at den fossile energiens epoke går mot slutten. Helm mener viktige drivkrefter speilvender forventningen om at utvinning av olje og gass vil forbli superlønnsomt nær sagt til evig tid.

Ideen om voksende etterspørsel og økende priser er det grunnleggende premisset som har styrt politikk og strategiske avgjørelser både i oljeland og oljeselskaper i over 100 år. I Norge er Oljedirektoratets nylige oppjustering av ressursanslagene lengst nord i Barentshavet et godt eksempel på denne tenkningen. Det legges til grunn, ofte uten kritisk søkelys, at olje uansett vil være lønnsomt. Å la være å utvinne ressursene vil derfor være et offer, noe vi som samfunn vil tape på. Innrammingen av NRK-debatten forleden er typisk; «Vil vi ha oljepengar ELLER redde Nordpolen», het det på NRKs Facebook-side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer