KOMMENTARER

Pensjon:

Når oljetønna ruller ut..

.. kommer alderstønna dundrende inn.

Snart pensjonist: Pensjonsreformens far, tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Her med en modell av oljeplattform. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
Snart pensjonist: Pensjonsreformens far, tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Her med en modell av oljeplattform. Foto: Knut Falch / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Før kunne aldersfordelingen i befolkningen illustreres som en pyramide, med mange unge i bunn og få gamle på toppen. Nå ser den mer ut som en tønne. Færre faller ifra på klatreturen mot toppen, flere forblir der.

Det blir ikke billig. Velferdsstaten er tuftet på arbeid. Jo flere friske folk i produktive jobber, jo mindre byrde legges på hver arbeidstaker for å finansiere skoler, helsevesen og forsvar.

Flere pensjonister er derfor et problem. Hvis den teknologiske utviklingen avtar, må vi som står på bunnen bruke en større og større del av den samlede arbeidskraften vår på å bære ressurser til toppen. Slik faller velstandsveksten for alle.

Satt på spissen kan vi si at det klassiske arbeiderkravet om åtte timer jobb, åtte timer fri og åtte timer søvn, nå gjelder livet. Tretti år utdanning, tretti år jobb, tretti år fri. Slik luksus koster.

Erkjennelsen av eldrebølgen kom skyllende over oss for omtrent tjue år siden. Mange hadde egentlig kjent til problemet lenge, men det var først da Jens Stoltenberg satte ned Pensjonskommisjonen i 2001 at politikken og folk flest åpnet øynene. Hvis folk skal leve lenger, må de også jobbe lenger. Noe annet har vi ikke råd til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer