Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Når overvekt «sitter i hodet»

Kari Jaquessons syn på fedme er utdatert.

KJENNER SEG SELV:  «Vi vet i dag at mange som er definert som sykelig overvektige kjenner seg selv ganske så godt, stikk i strid med Jaquessons argumentasjon. Problemet er at de møtes av andre som om de ikke har en slik selvkunnskap», skriver kronikkforfatterne. Foto: Anita Arntzen
KJENNER SEG SELV: «Vi vet i dag at mange som er definert som sykelig overvektige kjenner seg selv ganske så godt, stikk i strid med Jaquessons argumentasjon. Problemet er at de møtes av andre som om de ikke har en slik selvkunnskap», skriver kronikkforfatterne. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Så har den blusset opp igjen nok en gang, debatten knyttet til hvorvidt overvekt og fedme er en sykdom eller et livsstilsproblem. Trimekspert Kari Jaquesson skriver i et blogginnlegg at lederen for Landsforeningen for overvektige, nylig fedmeopererte Jørgen Foss igjen er ute og skylder på alle andre for «sitt matmisbruk» etter at han i en avisartikkel kritiserte myndighetenes kostholdsråd som uklare og lite tilgjengelige, samt merkingen av såkalte nøkkelshullsprodukter som villedende snarere enn ledende. Jaquesson på sin side hevder han bare har en å takke for sin ekstreme overvekt, nemlig seg selv.

«Det er ditt og ingen andres ansvar. Det er ingen, absolutt ingen som tvinger deg til å storhandle i kiosken på vei hjem. De fleste som doper seg, enten det er på mat, narkotika, sprit eller spilleautomater har en jobb å gjøre i å nøste opp i problemene sine. Det gjelder også de som doper seg på mat.»

I påfølgende radio og avisintervjuer denne uka har Jaquesson moderert sine synspunkter noe, ved blant annet å understreke at overvekt i noen få tilfeller skyldes sykdom. Hva slags sykdom det i så fall er, konkretiserer hun imidlertid ikke.

FÅR KRITIKK: Leder for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss. Foto: Christian Roth Christensen
FÅR KRITIKK: Leder for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Like fullt oppfordrer hun Foss og andre i liknende situasjon til å kombinere trenings- og kostholdstiltak med terapi. Gjennom terapi kan sykelig overvektige «bli kjent med seg selv» og dermed begynne med det som sitter i «hodet». Og nettopp fordi problemet sitter i hodet, så hjelper det lite å operere magen, slik Foss nylig har gjort i forbindelse med fedmeoperasjon.

Jaquessons argumentasjon er interessant på flere måter. Særlig er det verdt å merke seg hvordan hennes poenger baseres på en innbygget dualisme der årsaken (det som kan forklare problemet) er psykisk, lokalisert til hodet. I mer moderne teorier enn det dualistiske posisjoner kan skilte med, snakkes det i dag om den tenkende kroppen, om «embodied cognition» og nyere nevrovitensskap, inkludert kognisjonsforskning så vel som fenomenologi - perspektiver som for lengst har gjort Jaquessons argumentasjon avleggs. Hennes syn er passé i fagmiljøene.

At personer med kjendisstatus fremmer slik unyansert argumentasjon er ikke overraskende, det skaper alltid oppmerksomhet i mediene. Vi vet i dag at mange som er definert som sykelig overvektige kjenner seg selv ganske så godt, stikk i strid med Jaquessons argumentasjon. Problemet er at de møtes av andre som om de ikke har en slik selvkunnskap, noe som får stor betydning når de søker profesjonell hjelp for å endre sine mat- og treningsvaner.

Studier viser at overvektige som deltar i profesjonelle vektreduksjonsopplegg ikke nødvendigvis klarer å opprettholde vekttapet over tid. Mange slutter underveis i opplegget, mens andre strever med å følge rådene når opplegget er fullført. Studier viser også at skam og skyldfølelse kan forsterkes i forbindelse med deltakelse i slike opplegg og at overvektige sliter med selvbebreidelse når de ikke klarer å fullføre opplegget i tråd med egne og andres forventninger. Med andre ord virker det vanskelig for profesjonelle å bygge på det de som er overvektige selv har innsikt i og ønsker å arbeide videre med.

Det er på høy tid at det settes et kritisk søkelys på de utallige «behandlingstilbudene» som finnes for overvektige. Både private og offentlige aktører ivrer etter å hjelpe overvektige til å gå ned i vekt, og det er ingen tvil om at mange tjener store penger nettopp dette. Hvilke kroppsidealer, råd og forståelser som vektlegges er dessverre basert på den samme todelingen som Jaquessons argumentasjon avslører. Problemene sitter i «hodet» og kirurgene tar «magen» - andre spesialiserer seg på trening og kosthold. Men de som er overvektige har erfaringer og selvinnsikt som ikke uten videre blir aktivert. Det er på tide med nye forståelser i den offentlige mediedebatten knyttet til overvekt og fedme - forståelser som er mer i tråd med moderne vitenskap om mennesket.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media