Når Pippi lager julefest

En ukjent julefortelling om Pippi har dukket fram av arkivmørket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lindgrens sosiale sinnelag bærer denne enkle, rettlinjede historien.

BOK: Etter Astrid Lindgrens død er det kommet en hel bølge av Lindgren-utgivelser. Nå i desember trykkes en glemt julefortelling om Pippi i Astrid Lindgren-selskapets medlemsblad, og vi vil ganske sikkert se den i bokform seinere.

Fortellingen dukket fram av arkivmørket til Det kongelige biblioteket i Stockholm og ble gjengitt i norsk språkdrakt i Aftenposten tidligere i vinter. I den mer kjente julefortellingen om Pippi husker vi glimtet av melankoli, ensomhet og sårbarhet når ståket har lagt seg. I den nyoppdagede er det mer den barske og usårlige Heltinne-Pippi som feirer jul på sin måte. Tre barn sitter ensomme hjemme, far er bortreist sjømann mens mor er innlagt på sykehus på selveste julaften. Tristere kan det jo ikke være, konstaterer de. Så hører de bråk i trappegangen.

Pippi er ikke den som pusler det småkoselig til i jula. Hun vil ha skikkelig fest, kaste hemningene og la gleden boble over, nærmest som en protest mot alt som er trist. Da går man ikke rundt juletreet, man danser med det. Det setter helt sikkert treet pris på også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer