LEDER

Lovstridig beslaglegging av førerkort:

Når politiet er røveren

En ny rapport avdekker at lovens lange arm har handlet for eget forgodtbefinnende.

VIL IKKE ENDRE PRAKSIS: Politidirektoratet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL IKKE ENDRE PRAKSIS: Politidirektoratet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Årlig blir et hundretalls personer drept eller skadet i trafikken som følge av rus. Det er sørgelig mange. Tiltak for å hindre kjøring i ruset tilstand er derfor viktig.

Tilsynelatende tro til saken er Politidirektoratet. Til Bergens Tidende på onsdag sa avdelingsdirektør Kristin Kvigne at «det [er] vår plikt å drive forebygging, ikke bare ved å straffe sjåfører som kjører i rus, men også gjennom forebygging i forvaltningen».

Med «forebygging» sikter Kvigne til at politiet preventivt fratar for eksempel hasjrøykere førerkortet basert på en forventning om at de vil kjøre i ruset tilstand ved en seinere anledning. Du kan med andre ord bli straffet for å kjøre i hasjrus uten at du har gjort det, hvis politiet mener det er en sjanse for at du vil gjøre det seinere.

Bakgrunnen for Politidirektoratets praksis, er en rapport fra en arbeidsgruppe Samferdselsdepartementet satt ned i 2009. Den konkluderte med at politiet burde håndheve loven strengere.

Slik ble det også, ifølge Sivilombudsmannen.

Problemet er at ingen av arbeidsgruppens forslag ble vedtatt til lov. De ble ikke engang foreslått. Enig eller uenig i framgangsmåten: En forutsetning for slik praksis er at det gjøres innenfor lovens rammer. Her har politiet sviktet. Ifølge Sivilombudsmannen er ikke dagens tilbakekallingspraksis av førerkort «i tråd med lovbestemte regler».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer