KOMMENTARER

Når politikken går til helvete: Snakk om noe hyggeligere

Norges krig i Afghanistan forskjønnes og tildekkes av både utenriks- og forsvarsministeren. På Stortingets talerstol.

NORGES KRIG:  Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide redegjorde for Afghanistan-rapporten i Stortinget mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NORGES KRIG:  Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide redegjorde for Afghanistan-rapporten i Stortinget mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det virker komplett umulig å få en åpen, bred og selvkritisk debatt om Norges krig i Afghanistan. Ikke fordi vi mangler viktig informasjon om krigens hovedlinjer. Mye av den kunnskapen finnes i rapporten fra Afghanistan-utvalget som ble lagt fram i juni i fjor. Undersøkelsene, som ble ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal, konkluderte med at få av målene ble oppnådd. Det meste gikk skjevt eller galt. Likevel valgte både utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide å legge mest vekt på andre forhold i sine redegjørelser i Stortinget tirsdag. I likhet med sine forgjengere i den rød-grønne regjeringen ble det positive forskjønnet og forstørret, mens det det negative ble forminsket eller tildekket. Når skal våre politikere lære å velge noe annet enn strutsens strategi? Den som har hodet i sanden ser jævlig dårlig.

Afghanistan-rapporten var utgangspunktet for redegjørelsene fra de to statsrådene. Den konkluderte med at ett av tre hovedmål faktisk ble nådd: Vi lyktes med å opptre som en lojal alliert av USA, og styrket dermed Norges sikkerhet. Når det gjaldt mål som hadde betydning for folk i Afghanistan gikk det verre. Målene om terrorbekjempelse, statsbygging og sikkerhet ble ikke nådd. I rapporten karakteriseres resultatene som nedslående.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer