FORSVARER ANUNDSEN:  Statsminister Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte i dag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
FORSVARER ANUNDSEN: Statsminister Erna Solberg på Høyres sentralstyremøte i dag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.Vis mer

Når pressen er på statsrådjakt, er det typisk at Erna blir sta

Hun holder på laget enn så lenge.

Kommentar

Skandalesakene kommer tett som hagl for justisminister Anders Anundsen.

Det har vært bråk om bevæpning, fengselsplasser i Nederland, tigging og ekomlov, men to saker peker seg ut: Fredag kom Borgarting lagmannsrett med kraftig kritikk av justisministeren for instruksen om tvangsflytting av mulla Krekar. Og i morgen kommer han til å få sterk kritikk i Stortinget for sin håndtering av asylbarnsaken. Dette er alvorlige slag for en justisminister.

Spørsmålet alle stiller seg er: Hvor lenge sitter Anundsen? Tydeligvis litt til. Solberg, kjent for sine lave skuldre, avdramatiserer kontrollsaken som noe hun «gjerne skulle ha vært foruten». Hun gjentok etter Høyres sentralstyremøte i dag at hun har full tillit til justisministeren.

- Det er sånn at vi har en veldig dyktig justisminister, sa statsministeren på spørsmål om hun er hundre prosent fornøyd med Anundsens innsats.

Det spørs om det er inntrykket det norske folk sitter igjen med etter alt trøbbelet det siste halvåret.

Solberg trekker fram alt han har fått til. Rett skal være rett: Justisministeren har tatt tak i fengselssituasjonen, han har fått fortgang i innføringen av den «nye» straffeloven, han sender ut kriminelle utlendinger i tråd med valgløfter og er i gang med å reformere politiet. Det er bare det at de vanskelige sakene har overskygget dette. I en sjelden presseopptreden før helga svarte Anundsen slik statsråder alltid svarer: Han er statsråd så lenge han er statsråd.

Statsråder har gått av for langt mindre og langt færre saker enn dette. Men Erna Solberg har hatt en veldig stabilitet i sitt lag. Ikke en eneste statsråd er byttet ut eller rokert på siden taburettene ble utdelt for drøye 17 måneder siden. Hun forklarer at det har sammenheng med de mange store og tunge reformene hennes regjering skal gjennomføre. Hun vil gi folk arbeidsro.

Til sammenligning: En kjapp opptelling viser at Jens Stoltenberg hadde 59 statsråder på åtte år. Og da er ikke alle konstituerte statsråder og settestatsråder regnet med. Et tosifret antall av disse satt i mindre enn 17 måneder, før de ble byttet ut eller skiftet stol. (En del av dem riktig nok fordi valget i 2013 veltet dem ut.)

- Vi har et mye sterkere lag enn Stoltenberg hadde, forklarer Solberg selvsikkert.

Men det er altså ikke uvanlig å lufte litt ut og å bytte litt rundt på taburettene når det har gått ei stund. En som har kjørt seg fast et sted, kan fungere godt et annet sted. Men når pressen er på statsrådjakt, er det typisk at de blir sittende litt til.