Går du i gatene i en by i et utviklingsland i Asia, vil du se en industri fullstendig ute av proporsjoner: Bokser med morsmelkerstatning står fra gulv til tak i de knøttsmå gatesjappene. Butikker med reklameplakater, «2 for 1»-kampanjer og tilbud om gratis trehjulssykler og hoppeslott om du er en lojal kunde.
Sosiale medier, blogger, TV-reklame oversvømmes av løfter om høyere IQ og bedre immunforsvar for babyen din. Inne på helseklinikkene finner du helsepersonell som gir nybakte foreldre gratisprøver og produktanbefalinger for morsmelkerstatning, i stedet for å veilede og støtte dem i ammingen.
Verdens helseorganisasjon (WHO) utarbeidet i 1981 internasjonalt anerkjente retningslinjer for markedsføring av denne typen produkter. Ny dokumentasjon fra Redd Barna viser at alle de store selskapene bryter reglene og lar profitt gå foran hensynet til barns helse.
Morsmelkerstatning er et legitimt og nødvendig produkt, når babyer ikke kan få morsmelk. Men når morsmelk kan gis, viser all forskning at det er best. For barn i fattige deler av verden kan det handle om liv eller død. Barn som ikke får morsmelk sine fem første levemåneder, har ni ganger større risiko for å dø av lungebetennelse enn et barn som ammes. De har også dobbelt så stor risiko for å dø av diaré.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger