Når programlederen stjeler showet

Anders Magnus og NRK skulle stille politikerne til veggs. Resultatet ble en tragikomisk tvekamp om skjermtid og oppmerksomhet.

Meninger

Velkommen til «The Anders Magnus Show». Eller kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015 som noen av oss kalte det, men det var før NRK og Anders Magnus så seg lei av politikernes tåkeprat.

I beste sendetid skulle problemet løses, og de folkevalgte tvinges til å svare for seg. «The Anders Magnus Show» ble til, riktignok under navnet «Valgstudio». Eller skapte NRK bare et nytt problem?

Intervjustilen i «The Anders Magnus Show» er kontraproduktiv, og mange har - med rette - irritert seg de to ukene programmet har gått på lufta. Der man før reiv seg i håret over Jonas Gahr Støres anekdotiske runddans i tåkeheimen, har man nå mer lyst til å skyte seg i pappen over programlederens utallige avbrytninger og utømmelige behov for skjermtid.

Verst er det at taktikken slår feil: Politikerne svarer ikke skikkelig for seg i «The Anders Magnus Show» heller, men nå kan de skylde på programlederen.

Forrige uke sa Anders Magnus «bolig?!» i munnen på Knut Arild Hareide fire ganger på førti sekunder. KrF-lederen skulle forsvare bedre kommunal oppfølging av tilreisende tiggere, og han ønsket faktisk å svare, men det fikk han knapt anledning til - The Anders Magnus Show» sto i veien med avbrytelser.

At politikere ikke svarer på spørsmål i intervju eller i debatter er et demokratisk problem som bør belyses. Kommunikasjonsrådgivere og PR-eksperter trener våre folkevalgte til å si mye, uten å egentlig si noe som helst.

Vi har rett til å få svar på hvorfor Miljøpartiet har en økonomisk politikk som skal gjøre oss alle litt fattigere i løpet av en generasjon eller to, men å spidde partiets førstekandidat i Oslo levende på statskanalen hjelper ingen.

Det tar oppmerksomheten bort fra saken. NRK-redaktør Kyrre Nakkim lovet andre boller etter første episode av «The Anders Magnus Show» to uker tilbake, men den bedringen glimrer fortsatt med sitt fravær.

Kanskje Nakkim ble avbrutt i forsøket?