MACHO: Under Sovjet-perioden ble kvinnedagen feiret på samme måte som i Norge. I dag er kvinnedagen i Russland blitt en slags glorifisert morsdag. Foto: NTB Scanpix
MACHO: Under Sovjet-perioden ble kvinnedagen feiret på samme måte som i Norge. I dag er kvinnedagen i Russland blitt en slags glorifisert morsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Når Putin feirer kvinnene

I Norge er kvinnedagen dagen for kamp og solidaritet. Men det er ikke slik overalt, for eksempel i Russland.

Meninger

Lørdag feires den internasjonale kvinnedagen. I Norge skal 8. mars markeres som vanlig med demonstrasjonstog og appeller. Årets paroler inkluderer motstand mot prostitusjon, pornografi og rasisme. Aller viktigst i år blir imidlertid reservasjonsretten mot abort, fremarbeidet av den blåblå regjeringen, og motarbeidet av nær sagt alle kvinner med puls.

I Norge er kvinnedagen dagen for kamp og solidaritet. Men det er ikke slik overalt, for eksempel i Russland.

Kvinnedagen er en av Russlands viktigste høytider, også med pågående uro i Ukraina. Under Sovjet-perioden ble kvinnedagen feiret på samme måte som her hjemme. I dag er kvinnedagen i Russland blitt en slags glorifisert morsdag. Folk har fri fra jobben, bankene er stengt, og familie, venner og kjære samles.

Viktigst av alt: Mannfolk drysser blomster og komplimenter over sine kvinnelige kolleger og «sputniker», som er russisk for både følgesvenn og satellitt, og et kjælenavn for kjæreste.

Sputnik fløt 1440 ganger rundt jorden.

Der hvor norske kvinner går i tog, tar russiske kvinner seg fri fra jobb, lukter på rosene, og lar seg skjemme bort. I vestlige øyne vil den russiske kvinnedagen fort kunne fremstå som en hemningsløs feiring av kjønnsdiskriminering.

Nei, russerne er kanskje ikke så opptatt av feminisme. Men det er besatt av blomster, som for dem representerer lengselen etter sommer i det endeløse vintermørket. Russland er verdens sjette største marked for blomster. I Moskva er det to typer butikker som er døgnåpne: apotek og blomsterhandlere. Overalt kan man skimte skilt med påskriften tsvety, som er russisk for blomster. Russiske menn er hjelpeløse romantikere, og utroskap er storindustri.

Kvinnedagen er med andre ord god butikk for Russlands blomsterhandlere, og for en forhandler kan 8. mars sikre levebrødet for hele det neste året.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.