DEBATT

Debatt: Klima

Når regjeringen lukker øynene, viser andre vei

10.000 ungdommer tok fri fra skolen og marsjerte til Europaparlamentet. De ba om politisk handling i møte med klimaendringene. Her hjemme fikk ikke protesten store oppslag. Vi var for opptatt av å lete etter handling fra vår egen regjering.

STØRSTE PÅ MANGE TIÅR: Opp mot 35.000 skoleelver og studenter tok til gatene i Brussel torsdag 17. januar og torsdag 24. januar. - Om vi tar til gatene hver torsdag i stedet for å møte opp på skolen, vil de styrende måtte innse at vi har et problem, sa demonstrantene. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix
STØRSTE PÅ MANGE TIÅR: Opp mot 35.000 skoleelver og studenter tok til gatene i Brussel torsdag 17. januar og torsdag 24. januar. - Om vi tar til gatene hver torsdag i stedet for å møte opp på skolen, vil de styrende måtte innse at vi har et problem, sa demonstrantene. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Une Bastholm.
Une Bastholm. Vis mer

Etter to uker med synsing og gjetting, fikk vi alle torsdag 17. januar endelig sjansen til å fordype oss i regjeringens 108 sider med løfter om handling, mål og utredninger.

Selv for oss i opposisjon hadde det begynt å bli spennende. For mens vi ventet på plattformen, begynte ryktene om hvordan Venstres Skei Grande hadde forlatt forhandlingene i harnisk over å ikke få klimagjennomslag. Kanskje Venstre hadde satt hardt mot hardt denne gangen? Kanskje det norske folk endelig skulle få oppleve handling?

Når vi nå sitter med fasiten foran oss, er det vanskelig å forstå hvorfor Skei Grande tok en u-sving tilbake til forhandlingene. Natur og Ungdom kaller det en erklæring som ikke er verdt papiret den er skrevet på. Framtiden i Våre Hender melder at plattformen ikke står ikke i stil med nyhetene fra FNs klimapanel som kom i høst, mens Naturvernforbundet kaller det en liten og uforpliktende skjerping av Norges klimamål som uansett blir undergravd av satsingen på olje, gass, vei og fly.

Hvor gikk det egentlig galt på Granavolden? Eller var klima-nedturen egentlig uunngåelig?

Dette handler nok ikke om politikere som ikke ser utfordringene foran oss. Før forhandlingene på Granavolden var blant andre Skei Grande ute og sa at både mål og virkemidler måtte skjerpes som svar på FN-rapporten. Nei, det handler nok heller om politikere som vil skyve utfordringen foran seg. Fordi det å innse alvoret også vil innebære å måtte prioritere på en helt annen måte enn i dag.

For å svare på klimautfordringen har regjeringen i stedet laget en plattform full av mål og uforpliktende formuleringer, men uten gode, og store nok tiltak. Dette er visst en regjering som, ifølge seg selv, skal ta ansvar for at «kommende generasjoner skal ha like gode muligheter som oss». Men å stikke hodet dypt ned i en oljetønne er alt annet enn ansvarsfullt. Det er bare en langfinger til alle oss som innser alvoret.

For kort tid siden kunne CICERO melde at 7 av 10 nordmenn ønsker å ta klimakutt på hjemmebane og at flertallet av nordmenn nå er for en styrt oljeavvikling på norsk sokkel. Samtidig fortsetter studenter å flykte fra oljerelaterte utdanninger, og på Skavlan sitter 16 år gamle Greta Thunberg og sier at løsningen på klimautfordringen er så lett at en femåring kan forstå det.

Så hva er det som alle andre enn vår egen regjering ser? Kanskje at klimaendringer ikke bare handler om tall på et papir eller om noe som skal skje om lenge?

I en imponerende reportasje har NRK gitt en stemme til noen av dem som allerede nå opplever konsekvensene av klimaendringene. Norge har alltid hatt mye vær, men nå skjer det noe. Bønder forteller om hvordan de må prøve å tilpasse seg både ekstrem tørke og ekstremt regn – samtidig. Fiskere blir tvunget til å flytte flere hundre kilometer fordi levebrødet deres har lagt på svøm mot kaldere russiske farvann.

Og i mellomtida konkurrerer regjeringen med kjøtt- og oljelobbyen om å framstå som mest reaksjonær. Kreativitet og energi som burde ha blitt brukt på løsninger, går heller til å finne den beste unnskyldningen for å ikke gjøre nok selv.

Det Norge trenger er satsing på fornybar energi framfor mer i oljeleting, en storsatsing på tog og kollektiv framfor motorveier, og en politikk som gjør det enklere for folk å velge miljøvennlig.

Så nå begynner arbeidet. Både for oss i opposisjon og for dem som heier på oss. Det første varselet på at folk står opp mot regjeringsplattformen har vi i MDG opplevd allerede. Siden framleggelsen har flere hundre nye medlemmer strømmet til. Det inspirerer. Når regjeringen nekter å handle, får vi andre vise vei.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer